18 decembrie 2017 - Ziua Minoritatilor Nationale la Comunitatea Evreilor din Arad

Pe 18 decembrie se sărbătoreşte

  ZIUA MINORITĂŢILOR NAŢIONALE

şi în România

 

În data de 21 noiembrie 2017 a fost adoptată Legea privind instituirea:

"Zilei Minorităţilor Naţionale din România

ca sărbătoare naţională pe 18 decembrie.

Potrivit actului normativ 

"… se instituie ziua de 18 decembrie 'Ziua Minorităţilor Naţionale din România, ca zi de sărbătoare naţională". Legea prevede ca "anual, cu prilejul sărbătoririi 'Zilei Minorităţilor Naţionale din România', se organizează manifestări culturale dedicate acestei sărbători".

 Iniţiativa a fost semnată de deputaţii minorităţilor naţionale, alta decât cea maghiară, care şi-au motivat demersul prin faptul că Adunarea Generală a ONU a adoptat, pe 18 decembrie 1992, Declaratia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase.

În acest context, CENTRUL DE STUDII IUDAICE “Academician Nicolae Cajal” al Universităţii de Vest «VASILE GOLDIŞ» din Arad în parteneriat cu Comunitatea evreilor din Arad şi Complexul Muzeal din Arad, organizează la sediul din str. Tribunul Dobra nr.10 (în clădirea Comunităţii evreilor din Arad), o manifestare dedicată evreilor din România, în săptămâna luminii (Hanuca), luni 18 decembrie, ora 12,00.

PROGRAM

 vizitarea SINAGOGII NEOLOGE, prezintă ing. Ionel Schlesinger – preşedintele Comunităţii evreilor din Arad expoziţie documentară EVREII DIN ARAD la 300 DE ANI DE ATESTARE DOCUMENTARĂ, prezintă muzeograf dr. Adelina StoenescuSINAGOGI DIN ROMÂNIA – cele mai frumoase Sinagogi din ţară – prezintă prof. univ. dr. Marius-Ioan Grec, Directorul centrului COMUNITATEA EVREILOR DIN ŞIRIA – repere ale unei existenţe trecute, prezintă Constantin Marius Arădan 

  Coordonator al manifestării,

Prof. univ. dr. Marius-Ioan Grec

Director al Centrului de Studii Iudaice