21 decembrie 2012 - COMUNICAT DE PRESA - Dr. Aurel Vainer, candidatul F.C.E.R. la un nou mandat de deputat, s-a intalnit cu alegatorii din Oradea si Arad

Federația Comunităților Evreiești din România 

Comunicat de presă

Dr. Aurel Vainer s-a întâlnit cu alegătorii din Oradea și Arad

În ziua de 21 noiembrie a.c. dr.Aurel Vainer, candidat din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (F.C.E.R.), s-a întâlnit cu alegătorii din Oradea şi Arad. La Oradea, ing.Felix Kopelman, preşedintele comunităţii evreilor din localitate, l-a prezentat pe candidat şi a scos în evidenţă importanţa şi rolul unui deputat al minorităţilor, subliniind că, şi în mandatele anterioare, dr.A Vainer i-a reprezentat pe evrei cu demnitate.

În cuvântul său, dr. A. Vainer a vorbit mai întâi de importanţa păcii pentru poporul Israelului şi dorinţa sinceră a populaţiei româneşti de a se ajunge la o înţelegere în regiune. În continuare, el s-a prezentat alegătorilor şi a arătat că, în pofida vârstei pe care o are, se pune în slujba evreilor din România, etnie care, înainte de război, număra 850.000 de persoane, iar acum nu mai reprezintă nici măcar unu la sută din această cifră. „Ne aflăm în parlament în urma unui drept constituţional pe care l-am dobândit”, a spus el.  După ce a explicat cum este ales un reprezentant al minorităţilor, dr.Aurel Vainer a afirmat că el, personal, reprezintă nu numai propria etnie, ci şi mediul de afaceri, deoarece este doctor în economie și provine din acest mediu şi ştie ce este de făcut pentru stimularea acestuia. Aurel Vainer susţine conceptele liberale legate de mediul de afaceri şi, în acest scop, a şi semnat un acord de colaborare cu Camera de Comerţ din Maramureş. Faptul că are relaţii bune şi pe plan diplomatic, nu numai cu ambasadorul Israelului, dar și cu cei ai Poloniei, Cehiei, Rusiei, Austriei, poate contribui la dezvoltarea relaţiilor economice şi de afaceri cu aceste ţări, la deschiderea de noi pieţe.

Candidatul F.C.E.R. a fost, până acum, cel mai vârstnic deputat în parlament, acumulând un echilibru interior, de aceea iese pe scena politică numai dacă are ceva de spus sau să ia  o poziţie în diferite probleme. În ceea ce priveşte activitatea în parlament, dorinţa lui este promovarea unor relaţii reciproce civilizate. Potenţialii săi alegători nu se recrutează numai din rândul evreilor, ci şi al românilor, a afirmat el.

Dr. A.Vainer a explicat apoi simbolurile însemnelor sale electorale- Tora, Menora şi Steaua lui David -, precum şi sloganurile sale electorale: un nou început, o nouă viziune, o voce puternică. Prima parte se referă la posibilitatea formării unui nou parlament, cu oameni noi şi cu un alt stil de lucru, noua viziune se referă la necesitatea găsirii de soluţii adecvate în condiţiile actuale, în funcţie de evoluţiile vieţii economice, sociale şi politice iar vocea puternică înseamnă luarea de poziţie şi susţinerea tuturor iniţiativelor care servesc binele omului.

Pentru susţinerea candidaturii dr. Aurel Vainer s-a pronunţat ing. Cornel Popa (PNL), preşedintele Consiliului Judeţean, fost coleg al dr.Vainer în două legislaturi parlamentare şi care a declarat că se alătură mesajului acestuia adresat Israelului, exprimându-şi „ataşamentul faţă de cauza dreaptă a Israelului”. În parlamentul României, a mai spus Cornel Popa, dr.Aurel Vainer este un model de corectitudine, profesionalism, de blândeţe sufletească, folosind întotdeauna forţa argumentului. Şi-au mai exprimat susţinerea gen. (r) Ioan Creţ, preşedintele Uniunii Cadrelor Militare în Retragere și Rezervă din Oradea, deputat dr. Sonia Drăghici (PSD), ing. Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea, o parte din staff-ul de campanie al candidatului.

La Arad, dr.A Vainer a evocat situaţia critică din Israel, unde a avut loc şi un atentat terorist şi a cerut audienţei să susţină Israelul în aceste clipe grele. După prezentarea documentarelor despre activitatea sa trecută, el a explicat însemnele şi sloganurile sale electorale, subliniind dificultatea de a prevedea viitorul, de a găsi imediat soluţii la problemele actuale care-i afectează pe toţi, de aceea nici nu poate face promisiuni. Deşi are o vârstă, a considerat ca o datorie să reprezinte în continuare etnia evreiască, dar în aceeaşi măsură şi oamenii de afaceri. Dr. A. Vainer s-a pronunţat pentru apropierea religiilor, dând în acest sens ca exemplu demersurile preşedintelui comunităţii arădene, ing. Ionel Schlesinger, precum şi acţiunile desfăşurate de Federaţie în cadrul Consiliului Consultativ al Cultelor, al cărui membru este F.C.E.R., ca de pildă reuniunea privind problema disporei organizată cu Patriarhia Română şi Fundaţia Safir din Israel. Candidatul a fost iniţiatorul şi a organizării unui grup de rugăciune în parlament, care s-a transformat într-un grup ecumenic, una din temele dezbătute de acest grup fiind contribuția religiei la combaterea sărăciei.

Dr. A Vainer a vorbit şi despre activitatea pe plan internaţional, scoţând în evidenţă demersurile în patru ţări din Orientul Apropiat pentru a se ajunge la pace. Chiar dacă acest lucru nu a reuşit, el şi-a exprimat speranţa în realizarea păcii în viitor.

În continuare, candidatul a răspuns la mai multe întrebări venite din rândul alegătorilor, referitoare la activitatea concretă de deputat, la legi care se referă la situaţia evreilor şi la viitoarele lui preocupări în cazul în care va fi din nou ales.

Candidatura lui a fost susţinută de Claudia Boghicevici, deputat PDL, fost ministru al muncii, Arthur Horniuc, preşedintele societăţii Amicii Regelui Mihai şi de staff-ul de campanie. Dr.Aurel Vainer a vizitat şi căminul de bătrâni al Comunităţii Evreilor din Arad.