COMUNICAT DE PRESĂ

S-a stins una dintre cele mai luminoase figuri din istoria României

Decesul Regelui Mihai, după o îndelungată suferință, a îndurerat Familia Regală a României și întreaga țară, cu toții aflându-ne în doliu național.

Alături de poporul român, membrii Federației Comunităților Evreiești din România, întreaga etnie iudaică trăitoare pe aceste meleaguri, a aflat cu adâncă durere că suveranul, care nu a încetat să se bucure de afecțiunea și respectul foștilor săi supuși, chiar și după ce a fost obligat să abdice, s-a alăturat iluștrilor săi înaintași, trecuți de mult în eternitate.

În ceasurile cele mai întunecate ale eforturilor lor de a supraviețui în dispora, în timpul Holocaustului și al dictaturii antonesciene, evreii din România au găsit în Familia Regală, în persoana Reginei Mamă Elena și a Regelui Mihai, ocrotitori de cel mai înalt rang. Sunt dovezi de bunătate și solidaritate umană pe care nu le vom uita niciodată!

Este greu de descris entuziasmul cu care evreii din România anului 1944 au întâmpinat decizia Majestății Sale, Regele Mihai, de a scoate țara din lupta alături de Germania hitleristă și de a o angaja în război alături de Aliați. Pentru comunitatea evreiască din România, această hotărâre istorică a însemnat eliberarea nu numai din umilințele în care trăise ani de zile, cât timp fuseseră în vigoare legile rasiale, dar și din primejdia de a vedea în continuare sute și mii de familii deportate și nimicite în lagărele din Transnistria sau din alte locuri.

În timpul comunismului, Regele Mihai, aflat în exil, a reușit să rămână aproape de poporul său, căruia i-a transmis numeroase mesaje de susținere, izbutind să mențină vie în sufletele românilor flacăra speranței în redobândirea libertății și a demnității. Chiar și în acei ani, când s-a aflat, fără voia sa, departe de țară, Regele Mihai a rămas, prin demnitatea sa și căldura sa sufletească, o lumină călăuzitoare pentru poporul său, pe care vremuri potrivnice l-au supus unor suferințe îndelungate. Această calitate a sa, de a rămâne un reper moral pentru români, îi va aduce și de azi înainte neuitarea și prețuirea poporului român, precum și a evreilor care au trăit sau trăiesc încă în România.

Cele mai sincere condoleanțe Familiei Regale!

Dumnezeu să îl odihnească în pace pe Regele Mihai și, cum se spune în tradiția iudaică, să îi fie de-a pururi amintirea binecuvântată.

 

Comitetul Director

al Federației Comunităților Evreiești din România

Dr. Aurel Vainer

Președinte