Comunicat privind poziția FCER față de declarațiile dlui Ilan Laufer

Conducerea Federației Comunităților Evreiești din România, reunită într-o primă întâlnire, miercuri, 21 noiembrie, ora 16.30, a luat în dezbatere declarația televizată a domnului Ilan Laufer, din seara zilei de 20 noiembrie.

Cu această ocazie, conducerea FCER-CM a luat la cunoștință declarația de presă a deputatului FCER-CM, domnul Silviu Vexler, care s-a disociat total de afirmațiile domnului Ilan Laufer: „Este grav când arunci cuvinte fără să ai proprietatea lor, cu atât mai mult când ele sunt legate de antisemitism, un fapt grav”.

Considerând temeinice afirmațiile deputatului Silviu Vexler, ne asociem acestei luări de poziție.

În continuare, Comitetul Director al Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic (FCER-CM), în cadrul reuniunii sale din data de 22 noiembrie 2018, a analizat și dezbătut afirmațiile publice ale dlui. Ilan Laufer, prilejuite de respingerea nominalizării sale ca Ministru al Dezvoltării Regionale.

Ca urmare a acestei dezbateri, transmitem următorul

COMUNICAT DE PRESĂ

Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic respinge cu fermitate acuzațiile de antisemitism la adresa Președintelui Klaus Werner Iohannis.

Președintele României a dovedit, de-a lungul timpului, o înțelegere deosebită atât pentru tragedia Holocaustului, la originea căruia a fost antisemitismul, în formele sale cele mai feroce, cât și pentru  suferințele supraviețuitorilor Holocaustului. Președintele Klaus Iohannis a militat permanent pentru combaterea antisemitismului și negaționismului și recunoașterea, în repetate rânduri, a contribuției minorității evreiești la crearea și dezvoltarea României moderne.

Cel mai recent exemplu al acestei atitudini este decorarea de către Președintele României, Klaus Werner Iohannis, a unui număr de peste 40 de supraviețuitori ai Holocaustului, cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului din România (9 octombrie 2018).

De altfel, meritele domnului Președinte Klaus Werner Iohannis în lupta pentru combaterea antisemitismului și memoria Holocaustului au fost recunoscute și de mari organizații evreiești precum American Jewish Comitee, care i-a decernat, în anul 2017, distincția „Lumina Popoarelor” (https://www.ajc.org/news/ajc-global-forum-to-honor-romanian-president-iohannis)

Totodată, FCER-CM nu poate fi de acord cu acuzaţii colective la adresa niciunei minorităţi. În ceea ce priveşte minoritatea germană din România, FCER-CM a avut şi are relaţii excelente de lucru şi de colaborare cu Forumul Democrat al Germanilor din România, cu reprezentantul acestei etnii, un partener de lungă durată al FCER-CM în promovarea democraţiei şi a luptei împotriva antisemitismului.

Subliniem în mod cu totul special că acuzaţiile de antisemitism și invocarea atât a memoriei victimelor Holocaustului, cât şi a acestei tragedii a umanității nu pot şi nu trebuie să fie folosite într-un conflict politic.

Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic a luptat şi va lupta întotdeauna împotriva manifestărilor antisemite şi va lua orice măsuri sunt necesare pentru combaterea actelor reale de antisemitism, aceasta fiind una din misiunile sale fundamentale.

Comitetul Director

al  Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic