Scrisoare raspuns Alexandru Niculescu

 

Domnule Alexandru Niculescu

 

Am vrea prin prezenta sa va scoatem din confuzia cu care va confruntati.

 

Ceea ce Dumneavoastra numiti „un adevarat parc” este un cimitir evreiesc infintat in anul 1865.

 

Conform traditiei iudaice orice evreu decedat si inhumat  nu mai poate fi deshumat.

 

Pana si Hitler a respectat aceste percepte, neatacand nici un cimitir evreiesc  din Germania. Spre exemplu Cimitirul evreiesc din centrul Berlinului, cel mai mare cimitir din Europa, cu o suprafata de 41 ha, a ramas neatins.

 

Singurul care a incalcat aceasta cutuma a fost Maresalul Antonescu care cu munca obligatorie a evreilor si-a permis sa dezgroape oseminte si cadavre proaspat inmormantate din cimitirul de pe Str. Sevastopol din Bucuresti. Acestea au fost reinhumate intr-o groapa comuna in ceea ce dumneavoastra numiti             ”Parc” iar noi numim Cimitirul evreiesc de rit Spaniol.

 

Ceea ce Dumneavoastra numiti arbori plantati prin truda, in marea lor majoritate sunt arbori crescuti spontan. Din lipsa de fonduri de a lungul istoriei acestui cimitir nu s-au facut toaletarile obligatori anuale. Aceasta situatie a dus la ruperea nenumaratilor  arbori sau crengi ale acestora, care prin cadere au distrus un numar foarte mare de monumente, in lipsa de fonduri si de apartinatori, acestea  nu au fost si nu vor putea fi reparate sub nici o forma.

 

Spre exemplificare, va atasam pozele de la 1 la 5. In realitatea din cimitir situatia este mult mai dramatica .

 

1 2 3

 

     45

 

Terbuie sa stiti ca cimitirele evreiesti nu constituie o sursa de venit pentru comunitati, ci dimpotriva o cheltuiala permanenta, disproportionata cu posibilitatile noastre.

 

Din pacate nici autoritatile romanesti (guvern, primarii, etc.) si cu atat mai mult organizati internationale ( SUA, Israel ) nu ne ajuta cu nimic pentru intretinerea cimitirelor, considerand ca problema trebuie rezolvata pe plan intern in Romania.

 

Totodata dorim  sa mentionam ca in cimitirul despre care vorbim ca si in majoritatea cimitirelor din Romania, au fost ingropati evrei care au murit pentru apararea Romaniei ( in Razboiul de Independenta din anul 1877 si in primul razboi mondial fara a fi cetateni romani ). Precizam ca nici Asociatia Cultul Eroilor Neamului nu ne-au sprijinit sub nici o forma.

 

Dupa constitutia din 1923 evreii din Romania au fost recunoscuti  cetateni cu drepturi  si obligatii depline in Romania.

 

In imaginea  nr. 6 si 7 se pot observa mostre din copacii toaletati iar in imaginile  8 si 9 puteti constata cum arata arborii care au fost toaletati in anul 2013 la indicatia specialistilor din Primaria Capitalei care au aprobat toaletarea copacilor.

 

 

 

6    7

 

 

 

Va garantam ca in vara anului 2016 si in continuare arborii din Cimitirului Evreiesc de Rit Spaniol din Sos. Giurgiului nr. 2 - Bucuresti, vor  arata ca cei din pozele 8 si 9.

 

  8

 

  9

 

Pentru a fi clar, aceasta toaletare s-a facut datorita unei donatii primite de la o organizatie nonguvernamentala, nonprofit si de fapt am salvat acesti pomi pentru a dainui zeci de ani de acum in inainte, pastrandu-li  in conditi normale.

 

Dealtfel prin traditia evreiasca , respectul pentru decedati este , o regula de baza a iudaismului.

 

Va stam la dispozitie oricand ,insotindu-va  intr-o vizita in cimitir, pentru a va aratam la fata locului ca este un Cimitir si nu un Parc.

 

 In ce ne priveste depunem eforturi peste posibilitati, perntru a mentine zona in perfecta stare.

 

 

 

                  PRESEDINTE CEB

 

            ING. PAUL SCHWARTZ

 

                                                             SEF Compartiment SACRA,                                        

 

                      ALIN BOINGIU