Interventia Presedintelui F.C.E.R., Deputatul Aurel Vainer la Sedinta Comuna a Parlamentului Romaniei din 27 aprilie 2012

 

 

 

 

Şedinţa Comună a Parlamentului României din 27 aprilie 2012

Moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul santajabil. Asa nu, niciodată!"

 

 

Domnul Crin Antonescu, Senator PNL :

(....)

Și închei cu un ultim cuvânt special către reprezentații în Parlament ai minorităților naționale, că sunt sau nu sunt aici.

Dragii noștri colegi, România a fost și este neînchipuit de generoasă atunci când acordă oricărui reprezentant de minoritate etnică din România fie și cu 200 de voturi în spate, dreptul de a reprezenta întreaga națiune Română ca parlamentar. Aveți toate aceste drepturi, ați primit toate aceste drepturi, ați fost respectați și ajutați de toate majoritățile și de toate guvernele.

Azi nu Uniunea Social Liberală, nu Partidul Național Liberal sau Partidul Social Democrat au nevoie de dumneavoastră, astăzi România care v-a învestit cu acest mandat vă cheamă, azi limba română vă cheamă în ajutor și vă cere să o ajutați, și vă cer și eu, și vă cerem și noi să înțelegeți că aveți toate drepturile în această țară, dar unul singur nu îl aveți și nu îl veți avea niciodată, să hotărâți soarta a 20 milioane de români atunci când aveți condiții bune de la guvernare și să vă ascundeți.

Nu aveți voie să vă ascundeți, votați într-un fel sau altul, pentru că dacă vă ascundeți azi, nu vă va mai căuta nimeni, înseamnă că de fapt astăzi cei care nu exercitați un vot înseamnă că demisionați definitiv din condiția de parlamentar român.

Domnul Dr. Aurel Vainer, Deputat Minorităţi (FCER) :

 

Domnule Preşedinte al Senatului, Doamnă Preşedinte a Camerei Deputaţilor, Domnule Prim Ministru, Stimate Colege şi Stimaţi Colegi parlamentari,

Nu aveam în nici un fel de gând să urc la tribună pentru a lua cuvântul. Vroiam numai să-mi exprim votul la momentul respectiv, potrivit conştiinţei şi judecăţii mele. Dar de data aceasta a intervenit ceva, care nu a intervenit doar pentru mine ci şi pentru colegii ceilalţi din Grupul Minorităţilor Naţionale.

Discursul Domnului Preşedinte al Partidului NAŢIONAL Liberal, în primul rând liberal, Domnul Crin Antonescu, care a încheiat tumultos, cum a mai încheiat un discurs în Parlament nu de mult, chemând la război, la luptă, de data aceasta ne-a dat un Mesaj-Ultimatum : voi, minoritarii naţionali, staţi în Parlament că v-am dat noi această pomană. Dacă nu veţi vota, veţi auzi ce va fi!

Sigur, eu nu citez cuvintele Domnului Preşedinte Antonescu. Dar ştiu şi eu să joc puţin un rol, joc un rol în a îngroşa spusele lui.

Aş mai spune ceva, mi-a plăcut atunci când l-a atacat, să zicem colegial, pe Primul Ministru Ungureanu. I-a spus că a folosit Geneza, dar recurgând la telefon şi nu la cuvânt.

DA, Domnule Preşedinte Antonescu. Cunoaşteţi bine Geneza. Aşa a început creaţia divină : întâi a fost cuvântul. Cuvântul a venit atunci de la Dumnezeu. Deci, nu telefonul ci cuvântul. Aveţi perfectă dreptate.

Dar vă întreb, Domnule Preşedinte Antonescu, cuvântul dumneavoastră îl folosiţi cum se cuvine? Se ştie că un cuvânt e mai puternic decât o bombă atomică uneori. Aţi făcut acum acest lucru cu acest cuvânt final al dumneavoastră : “minorităţile naţionale trebuie să ştie ca aici, ori nu-i aici…” şi aşa mai departe.

Domnule Preşedinte, noi ne aflăm în Parlamentul României (vorbesc nu ca evreu dar ca reprezentat al tuturor minorităţilor naţionale) în baza unui drept istoric. Noi am participat la crearea României de la începuturi şi până astăzi.

Şi nu dumneavoastră ne-aţi dat DREPTUL, dumneavoastră – partid naţional, liberal! Am mulţi prieteni din acest partid şi din celelate partide.

Dar vă spun că m-a durut grozav când am auzit la Congresul dumneavoastră, adresându-vă colegilor dumneavoastră : “camarazi”, “camarade”.

Dumneavoastră ştiţi ce a însemnat cuvântul “camarad” în istoria de la Primul Război Mondial încoace? “Camarad” era salutul LEGIONAR! Legionarii au făcut atâta rău României Nu se poate să reînviaţi cuvântul “camarad”. Nu e cuvântul “camarad” de la Partidul Comunist Francez! E “camarad” care a existat la noi.

Daţi-mi voie, pentru că nu doar cuvintele dar şi simbolurile au o valoare. Domnule Preşedinte Antonescu, ştiţi cum aţi salutat în ultima vreme? Vă amintiţi al cui a fost salutul? Domnule Preşedinte, eu nu vreau să spun mai multe, dar minorităţile naţionale au un drept istoric de a se afla în Parlamentul României.

Nu ni-l veţi lua dumneavoastră când veniţi la putere, este un drept constituţional.

Incă ceva foarte important : noi NU am intrat în Parlament cu 200 de voturi. Eu personal am avut 23 de mii de voturi. M-au votat foarte mulţi români 100%. La fel şi ceilalţi colegi ai mei, au intrat cu mii de voturi. Domnul Ganţ a avut 24 de mii de voturi. Păun nu mai spun.

Dar toţi ceilalţi nu am intrat de pomană în Parlamentul acesta.

Aşa că, vă rog, Stimaţi colegi, am replicat la un discurs care m-a usturat. Domnul Antonescu trebuie să ştie că îl apreciez ca cel mai bun orator din Parlamentul României de astăzi.

Dar această calitate nu vă dă dreptul să vă jucaţi cu cuvintele care pot ucide.

 

Domnul Crin Antonescu, Senator PNL :

 

Nu am avut nici cea mai mică intenţie de a leza demnitatea domniei sale sau a cuiva din grupul minorităţilor. Cu toate că consider că prin cele spuse nu am făcut-o, dacă domnul Vainer – un om de mare calitate umană, intelectuală, pe care îl cunosc şi lucrăm împreună de 20 de ani, s-a simţit jignit : simplu şi direct, domniei sale personal, îi cer scuze.

In acelaşi timp, îl rog respectuos, ca pe un om pe care îl cunosc, repet, din punct de vedere politic ... cu care lucrăm împreună de 20 de ani, să nu acrediteze teme false ale unei propagande iresponsabile. Niciodată, nici eu şi nici Partidul Naţional Liberal, care are în istoria sa un Prim Ministru asasinat în mandat, pe peronul Gării din Sinaia, niciodată nu am făcut cu ochiul sau nu am făcut loc extremismului în discursul sau practica noastră.

Nu vă alăturaţi, Domnul Deputat, astăzi sau nu vă lasaţi indus în eroare de propaganda unor oameni iresponsabili pentru că vă faceţi un mare păcat.

In fine, faţă de toţi reprezentanţii minorităţilor naţionale, nu am spus că cineva, noi – actuala opoziţie, când eram la putere le-am dat ... nu am folosit cuvântul pomană. Am spus, ceea ce repet, şi voi spune întotdeauna cu orice preţ şi anume ... că Statul Român este, în materie de legislaţie privitoare la minorităţi, un Stat generos. Acest lucru îl susţin în continuare. Acest lucru, care nu înseamnă pomană, care înseamnă tradiţie, care înseamnă toleranţă, care înseamnă forţă, acest lucru care dumneavoastră, reprezentanţii minorităţilor, sunteţi primii care să îl recunoaşteţi şi să îl salutaţi.

In fine, nimeni nu v-a dat un ultimatum. Nimeni nu v-a dictat cum să votaţi. Nimeni nu v-a contestat dreptul pe care îl aveţi. Dimpotrivă, v-am rugat, pentru că am vorbit de un apel, să vă exercitaţi acest drept pentru că România, acum, are nevoie de toţi parlamentarii săi, care să aibe demnitate să se pronunţe într-un fel sau altul.

Daca asta e o ameninţare înseamnă că eu nu cunosc sensul cuvintelor.

Vă mulţumesc pentru că mi-aţi acordat dreptul la replică. Vă mulţumesc, Domnule Vainer, pentru că, sper, îmi acceptaţi în nume personal scuzele şi încă o dată o spun : România are nevoie ca dumneavoastră să vă respectaţi mandatul votând.

Asta cred eu. Sper că nu jignesc pe nimeni. Mulţumesc.

Domnul Dr. Aurel Vainer, Deputat Minorităţi (FCER) :

 

Domnule Preşedinte Crin Antonescu, accept scuzele dumneavoastră. Este un act colegial şi de demnitate. Nu vreau să spun că am întotdeauna dreptate.

Dar, daţi-mi voie, dumneavoastră spuneţi de o experienţă a colaborării de 20 de ani, muncesc cu scrisul românesc şi cu exactitatea cuvântului românesc de 60 de ani. Pe cartea mea de muncă sunt 62 de ani.

Am să-mi permit să citesc stenograma cu cea mai mare atenţie şi dacă cumva eu am greşit în interpretare, voi avea reacţia respectivă.

Deocamdată, vă mulţumesc pentru scuzele adresate, le primesc, iar colegii mei au şi ei partea lor de durere, de durere mare.

Eu aş vrea să vă reamintesc numai atât. In războaiele României : 1877, 1913, 1916-1918, soldaţi evrei au căzut la datorie PENTRU România! Avem aceste dovezi! Nu erau cetăţeni români, nu mai vorbesc de parlamentari. Iată că şi-au făcut datoria.

Aşa şi noi, ca români şi parlamentari români, ne vom face datoria potrivit propriei noastre conştiinţe şi judecăţi, am spus-o de la început.

Deci, eu personal voi participa la vot, nu numai că voi fi prezent la vot, şi voi da votul atât cât mă duce capul.

Vă mulţumesc foarte mult.