25 mai 2012 - Comunicat de presa privind inhumarea la Odorheiul Secuiesc a scriitorului Jozsef Nyiro

 

COMUNICAT DE PRESĂ

În numele evreilor trăitori în România de astăzi, dar și a zecilor de mii care au luat drumul fără de întoarcere al lagărelor naziste, pentru a fi arși în coșurile fumegânde neâncetat de la Auschwitz, Birkenau și din alte lagăre ale morții, exprimăm indignarea și imensa amărăciune cu care am aflat faptul că scriitorul maghiar Jozsef Nyiro va fi înhumat în pământ românesc, la Ordoheiul Secuiesc.

Devenit membru în Parlamentul de extremă dreaptă, nyilasis, a lui Ferenc Szalasi a aderat implicit la o orientare politică naționalistă, extremistă și antisemită. Osemintele unui astfel de personaj nu au de ce să fie înhumate la Ordoheiul Secuiesc. Cu atât mai mult că se au in vedere procesiuni oficiale, în care memoria acestui personaj, individ de tristă amintire, nu trebuie admisă nici acum și nicicând.

Memoria evreilor și a românilor care și-au pierdut viața în perioada de după 15 octombrie 1944 în apropierea înlăturării regentului Horthy, nu ne permite să fim ingăduitori și să dăm uitării fapte și nume de tristă amintire!

 

In numele Federației Comunității Evreiești din România,

Președinte

Dr. Aurel Vainer – Deputat