20 noiembrie 2012 - COMUNICAT DE PRESA - Dr Aurel Vainer, candidatul F.C.E.R. la un nou mandat de deputat, s-a intalnit cu alegatorii din Sighetu Marmatiei si Satu Mare

FEDERAȚIA COMUNITĂȚILOR EVREIEȘTI DIN ROMÂNIA

Comunicat de presă

Dr. Aurel Vainer – campania electorală continuă la Sighetu Marmației și Satu Mare

În ziua de marți, 20 noiembrie, doctor în economie Aurel Vainer, candidatul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (F.C.E.R.) la un nou mandat în Camera Deputaţilor, a avut întâlniri cu alegătorii din Sighetu Marmaţiei şi Satu Mare.

În ambele localități, dr.A.Vainer și-a început discursul salutându-i pe participanţi cu „Şalom”, pace în ebraică. El a afirmat că lumea are nevoie de pace, şi mai ales Israelul, unde populaţia este ameninţată de o ploaie de rachete, provenind din Fâșia Gaza, şi şi-a exprimat speranţa în ajungerea cât mai rapid la o soluţie paşnică. A. Vainer şi-a manifestat susţinerea şi solidaritatea, ca şi a populaţiei evreieşti din România, cu suferinţele israelienilor.

În continuare, candidatul şi-a prezentat principalele puncte ale programului său electoral. El a subliniat că nu reprezintă numai populaţia evreiască, ci şi pe cea românească, fapt dovedit de cele 23.000 de voturi pe care le-a obţinut la alegerile legislative de acum patru ani, în condiţiile în care numărul evreilor nu depăşea aproximativ 8000 de persoane. Ca şi în urmă cu patru ani, şi acum va reprezenta şi interesele mediului de afaceri, iar zilele trecute a şi încheiat în acest sens o înţelegere cu Camera de Comerţ a Maramureşului. La ambele adunări, candidatul a explicat semnificaţia celor trei însemne electorale-Tora, Menora şi Steaua lui David – înţelepciunea, lumina şi credinţa. Atât la Sighetu Marmaţiei, cât şi la Satu Mare, localităţi în care populaţia evreiască a fost deportată în lagărele morţii de la Auschwitz, Steaua lui David, purtată obligatoriu de evrei pe veșminte, a avut o semnificaţie deosebită, de dispariţie a unei colectivităţi, dar şi de reînviere a ei după terminarea războiului, a subliniat vorbitorul. Au fost prezentate, în continuare, documentare despre diferite aspecte ale activităţii în parlament a dr. Vainer în mandatul precedent.

În programul său electoral, a mai arătat dr. Aurel Vainer, figurează şi ideea unui nou început, ceea ce semnifică începerea unui nou mandat- cel de-al treilea al actualului candidat al F.C.E.R. – dar şi speranţa într-un parlament nou, în care lucrările să se desfăşoare într- un climat de muncă şi de dezbateri, nu de insulte În ceea ce priveşte promisiunile pentru viitor şi soluţionarea unor probleme ale oamenilor, dr.Aurel Vainer a declarat cu sinceritate că, spre deosebire de alte mandate, acum nu are o viziune concretă a viitorului, condiţiile economice actuale din lume, din Europa şi din România neoferind posibilitatea conturării unor evoluţii viitoare. „Vom urmări cu atenţie ceea ce se va întâmpla şi ne vom adapta din mers la problemele ce se ivesc, găsind soluţiile adecvate”, a opinat el. Dr. A.Vainer a explicat, de asemenea, ce înţelege prin sloganul său electoral „o voce puternică”- o poziţie hotărîtă de sprijin a unor măsuri care ar servi binele oamenilor. „Deşi nu–mi place să folosesc vocea puternică, la o adică, aşa cum aţi putut vedea într-unul din documentare, pot să folosesc, dacă e cazul, şi o voce puternică”, a spus domnia-sa.

La ambele adunări, dr. Aurel Vainer s-a bucurat, în afara prezenţei membrilor comunităţilor evreieşti, şi de cea a numeroase personalităţi din oraşele respective care şi-au manifestat susţinerea faţă de candidatura sa. Astfel, la Sighetu Marmaţiei, la adunarea electorală au participat şi au luat cuvântul primarul oraşului Ovidiu Nemeş, prof.univ.dr.Gheorghe Mihai Bârlea, senator PDL, care l-a considerat „un model de civilitate, convieţuire şi comportament”, Istvan Denes, deputat U.D.M.R., prof. Maria Trifoi, fost primar al comunei Botiza, dr.Vasile Bodnar, dr.Mihail Dâncuş, fost director al Muzeului „Elie Wiesel”, iar din partea comunităţii evreieşti ing. Hari Marcus, preşedintele comunităţii și profesorul Iosif Tennenbaum. Dr.Aurel Vainer a primit şi susţinerea staff-ului care-l însoţeşte.

La Satu Mare s-au pronunţat în favoarea candidatului F.C.E.R. acad. prof. dr. Virgil Enăchescu, prof.dr. Ion Corneanu, Gabriela Cilic, director al Camerei de Comerţ din Satu Mare, av.Nicolae Decsei, preşedintele comunităţii evreilor sătmăreni, Edi Kupferberg, directorul Cancelariei Rabinice.