5 decembrie 2012 - COMUNICAT DE PRESA - Dr. Aurel Vainer, candidatul F.C.E.R. la un nou mandat de deputat s-a intalnit cu alegatorii din Republica Moldova

FEDERAȚIA COMUNITĂȚILOR EVREIEȘTI DIN ROMÂNIA

Comunicat de presă

Salut de pace de la București la Chișinău

            Aflat la Chișinău, ultima etapă a campaniei sale electorale, dr. Aurel Vainer, candidatul Federației Comunităților Evreiești din România (F.C.E.R.) la un nou mandat de deputat s-a întâlnit miercuri, 5 decembrie, cu membrii Comunităților Evreiești din Rep. Moldova. „Mă adresez dvs cu Shalom, un salut de pace și prietenie auzit azi în tot mai multe țări din lume”, le-a spus doctor în economie Aurel Vainer cetățenilor moldoveni de etnie evreiască, dar nu numai, veniți să îl cunoască și să afle oferta sa electorală.

            Candidatul la al treilea mandat de deputat din partea F.C.E.R., dar și a numeroși oameni de afaceri, a explicat că 18 minorități naționale au în România dreptul constituțional de a fi reprezentate fiecare de câte un deputat, care trebuie să obțină 10% din media voturilor necesare reprezentanților partidelor politice pentru a ocupa un loc în Camera Deputaților. „La primul mandat am obținut 8400 de voturi, iar la cel de-al doilea, 23.000 de voturi, adică de circa trei ori mai multe decât numărul total al evreilor din România. Acest scor m-a plasat în 2008 pe al treilea loc în rândul deputaților din GPMN, deși evreii sunt departe de a fi a treia cea mai numeroasă minoritate din România”, a spus Aurel Vainer, care a beneficiat de un mare număr de voturi din partea românilor.

            „Vreau să fac tot ce îmi stă în putere pentru ca în noua legislatură, Camera Deputaților să promoveze în mai mare măsură democrația și statul de drept decât până acum, iar etnia evreiască să fie cât mai bine reprezentată de mine”, a spus Aurel Vasiner, care a mai amintit rolul său în adoptarea legislației pentru acordarea unor indemnizații evreilor care au suferit în timpul totalitarismului nazist, dar și a celor de alte etnii care a trebuit să se refugieze din Basarabia, Bucovina și ținutul Herței.

            „În România, partidele politice încearcă acum să vină cu noi candidați pentru a atrage voturile. F.C.E.R. consideră că ar fi contraproductiv să schimbe un candidat de talia lui Aurel Vainer, care a dobândit experiență în a vorbi în Parlament în numele și în interesul evreilor, care au probleme specifice de ordin social, religios și de vârstă. De asemenea, a avea un deputat care este și președintele Federației îi dă acestuia o mai mare putere de a rezolva doleanțele electoratului său”, a spus Attila Gulyas, directorul Dept. pentru Asistență Socială și Medicală din F.C.E.R., încurajându-i pe evreii moldoveni care au și cetățenie română să participe la vot pe 9 decembrie.

            Rabinul de București Rafael Shaffer a amintit de lupta dintre frații Esau și Iacov și l-a asemuit pe dr. Vainer cu Iacov, care reușeșete întotdeauna să vadă binele în propriul său frate, deși acesta dorea să îl ucidă.
„L-am însoțit, de câteva ori, pe dr. Vainer la parlament și am văzut că are mai multă forță decât cea a unui singur om și a unui singur vot, pentru că se bucură de respectul colegilor săi deputați, pentru că a reușit să se facă apreciat pentru înțelepciunea sa și astfel, a reușit să aibă o voce care contează. Acordându-i votul dvs, avem rara ocazie de a influența în bine mersul lucrărilor din Parlament”, a afirmat rabinul Shaffer.

            Subliniind ideea că la cei 80 de ani ai săi, dr, Aurel Vainer este un om cu multă vitalitate, președintele Comunității Evreilor din Dorohoi, Isidor Iancu, a spus că nu este important dacă un om are 4x20 de ani și avansează mai lent, ci este important să nu se oprească din mersul său. „Aș mai adăuga că vorba este chipul sufletesc al unui om și că Aurel Vainer a avut întotdeauna un cuvânt frumos pentru cei din jurul său, pe care a încercat mereu să îi ajute, uneori dincolo de limitele sale. Aș dori să îi dedic vorbele lui Dostoievski, care spunea că trebuie să te respecți pe tine, pentru a primi respectul celorlalți”.

            Prezența lui Aurel Vainer la Chișinău s-a dovedit a fi fost importantă pentru evreii din Moldova și pentru că a prilejuit un dialog între comunitățile evreiești de pe cele două maluri ale Prutului. Deputatul a fost întrebat dacă poate face ceva pentru a se găsi și în Moldova o cale, asemănătoare celei din România, prin care cimitirele evreiești să fie îngrijite chiar și în localitățile de unde au plecat evreii, dacă poate explica metoda prin care comunitatea evreiască din România a reușit să aibă relații bune cu biserica ortodoxă și cu cea catolică. Răspunsul deputatului a fost completat de rabinul Shaffer, care a spus că „autoritățile dintr-o țară se uită cum rezolvă altele o problemă și îmbunătățirea situației cimitirelor evreiești din România și a bunelor relații cu celelalte biserici va crea o presiune în acest sens și asupra autorităților din Rep. Moldova.

            În final, copreședintele Comunităților Evreiești din Rep. Moldova, Alex. Pinchevschi, a exprimat bucuria de a-i fi primit la Chișinău pe oaspeții din România, în țara noastră existând o comunitate bine structurată și care a beneficiat de legislația care i-a retrocedat proprietățile patrimoniale. „Aș vrea să precizez că, exceptând unele cazuri izolate, relațiile noastre cu Mitropolia Moldovei sunt foarte bune”, a spus Pinchevschi.

            „România sprijină parcursul european al Moldovei și suntem deschiși să lucrăm cu frații noștri din Moldova pentru ca țările noastre surori să se găsească împreună în UE”, a mai adăugat dr. Aurel Vainer, identificând astfel încă un domeniu de conlucrare între evreii de pe ambele maluri ale Prutului.