12 octombrie 2013 - Comunicat de presa - Ceremonia de inaugurare a squarului "Dr. Alexandru Safran"

 

FEDERATIA COMUNITATILOR EVREIESTI DIN ROMANIA

 

 

COMUNICAT DE PRESA

 

            In ziua de 14 octombrie, la ora 11, la Sinagoga Mare din Bucuresti, Str. V. Adamache, 18, are loc ceremonia de inaugurare a squarului “Dr. Alexandru Safran”, rabin sef al Romaniei in perioada 1940 – 1947.

            In squar este amplasata placa memoriala Dr. Alexandru Safran. Dupa ceremonie, in Sinagoga Mare se vor atribui Premiul anual, precum si medalia “Dr. Alexandru Safran”.

            La eveniment vor participa inalte personalitati din viata publica a tarii si a Municipiului Bucuresti. In acest sens, organizatorii – Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania si Primaria Sectorului 3 – au adresat invitatii de participare Parlamentului si Presedintiei Romaniei, Guvernului, Academiei Romane si Casei  Regale.

            Dr. Alexandru Safran s-a distins printr-o ampla activitate in tara si strainatate in domeniul religiei, al dialogului inter-religios al memorialisticii si al filozofiei. In anii Holocaustului, a militat pentru usurarea suferintelor evreilor din Romania, sustinand, prin demersuri impoortante la Casa Regala si marii Ierarhi ai Bisericii din Romania.

 

            Rabinul dr. Alexandru Safran a fost, de asemenea, senator al Romaniei inainte de inceperea celui de-al doilea razboi mondial si membru de onoare al Academiei Romane.