13 decembrie 2013 - Comunicat al Presedintelui F.C.E.R. , Dr. Aurel Vainer privind difuzarea colindelor antisemite pe postul TVR3

 

 

Aflat in timpul unei intalniri (la Tel Aviv, in Israel) cu reprezentanti ai Rabinilor originari din Romania, Comitetelor Rabinice din Mare Britanie si SUA, am fost revoltat, costernat si total dezamagit de incidentul petrecut in cadrul unei emisiuni, transmise in direct, a postului public TVR 3. Indiferent de motivatie, nu este tolerabil ca o astfel de situatie sa apara nici macar din greseala, ignoranta sau neatentie. Nu este acceptabil ca astfel de formulari, de o natura clara, antisemita intr-un mod complet grosolan, sa apara si sa fie transmise in spatiul public, chiar si avand originea intr-o "formulare arhaica".

Asa cum am aratat si in declaratia telefonica, acordata postului Antena 1 si altor canale mass-media, in cursul zilei de ieri si a celei de astazi, indiferent de contextul unui colind, un asemenea "text este facut sa semene ura si sa genereze antisemitism". Condamn cuvintele in sine ca reprezentand o grava jignire adusa evreilor din intreaga lume, mai cu seama celor care au pierit in Holocaust sau care au suferit tragedia acestei perioade negre din istorie. Amintesc doar ca, in aprilie - mai 1944, peste 10 mii de evrei din Cluj au luat drumul fara intoarcere al lagarelor de concentrare nazista de la Auschwitz, Dachau etc. Sunt mahnit si indurerat de situatie. Este obligatoriu, intr-un mod absolut normal, ca cei care au gresit in aceasta privinta sa fie identificati si sa-si asume consecintele care decurg din aceasta greseala. Simultan, trebuie sa avem garantia ca nu va mai exista posibilitatea ca astfel de momente sa apara din nou in viitor.

Va asigur ca Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania a depus de la aparitia acestei triste situatii toate eforturile necesare, a luat o atitudine ferma de combatere si va continua sa ia toate masurile cerute pentru remedierea acestei grave erori, inclusiv prin plangeri si semnalari adresate institutiilor abilitate. In plus, am solicitat, in mod expres, Autoritatilor Publice locale competente sa dispuna scoaterea de la comercializare a CD-urilor continand acest colind.

Extrasele din mass-media romaneasca, care au fost publicate pe paginea mea de Facebook, au ca sursa si aceste actiuni ale FCER care sunt in desfasurare.

In acelasi timp, nu agreez incriminarea adusa dlui. Emil Boc - Primar al Municipiului Cluj Napoca, ca avand o raspundere personala in aceasta problema. Am avut o colaborare excelenta cu dl. Boc in trecut.

Pe durata mandatului sau de Prim Ministru al Romaniei, Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania a primit un sprijin continuu si important din partea domniei sale pentru solutionarea mai buna a unor problemele ale vietii evreiesti. Din informatiile pe care le detin, relatiile Primarului Mun. Cluj Napoca cu reprezentantii evreilor din acest oras sunt dintre cele mai bune. Imi doresc ca acestea sa fie continuate si sa realizeze impreuna proiectele pe care le au in vedere.

 
Deputat Aurel Vainer - Presedinte FCER