12 decembrie 2014 - COMUNICAT DE PRESA - Eveniment major în viața comunității evreiești: reinaugurarea Templului Coral din București

     Marți, 16 decembrie, începând cu ora 18.00, la Templul Coral din București, Str. Sf. Vineri 9-11, are loc ceremonia de intrare a evreilor din toată lumea în sărbătoarea de Hanuca, Sărbătoarea Luminii și a Reînoirii, împreună cu ceremonia de reinaugurare a celui mai important Lăcaș de Cult Mozaic din România.

     Monument istoric și de arhitectură al patrimoniului evreiesc național și internațional, Templul Coral împlinește 150 de ani, timp în care a găzduit constant rugăciunile evreilor din București, dar a suferit și degradări cauzate de natură și de unii oameni vrășmași.

 

      Templul Coral din București se reinaugurează sub semnul unei largi deschideri,  deopotrivă pentru evrei și neevrei, pentru cetățenii României, ai Europei și ai lumii.

In decursul unei perioade de opt ani, Tempul Coral a fost supus unor intense lucrări de consolidare și de restaurare funcțională și artistică. Acest proiect complex a fost realizat cu suportul conjugat al Guvernului României, Primăriei Municipiului București, Primăriei Sectorului 3, al Fundației Caritatea și JOINT România.

 

    Evenimentul din 16 decembrie de la Templul Coral cuprinde un bogat program artistic, precedat de aprinderea primei lumânări de Hanuca, ca gest simbolic de recunoaștere a valorii luminii în viața oamenilor, a eroismului Macabeilor pentru păstrarea identității de neam și de credință în Dumnezeu.

 

      La realizarea Programului artistic își vor aduce contribuția actrița Maia Morgenstern, sopranele Marina Krilovici, Claudia Caia și Elena Dincă, basul Panait Filip, pianista Adina Cogărceanu.

 

      Programul muzical specific sărbătorii de Hanuca va fi susțimut de formațiile artistice ale Comunității Evreilor București - Corul Hazamir și Bucharest Klezmer Band, sub bagheta profesorului Bogdan Lifșin.

 

        Evenimentul de la Templul Coral va fi onorat printr-o participare semnificativă a personalităților de nivel înalt, al autorităților de stat și locale, membri ai Corpului Diplomatic acreditat în România, reprezentanți ai Casei Regale, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române și ai celorlalte culte religioase, lideri și membri ai Comunității Evreiești din București și din țară, mass-media.

 

            Vă așteptăm cu mult drag.

 

Federația Comunităților Evreiești din România

Dr. Aurel Vainer, președinte

Deputat