Mesajul Presedintelui F.C.E.R. Dr. Aurel Vainer cu ocazia sarbatorii de Hanuka 5777

 

Intrarea in sarbatoarea de Hanuca 5777 reprezinta pentru evreii in Romania, ca si din intreaga lume, o saptamana de mare bucurie.

Aceasta sarbatoare, de 8 zile, care a inceput in data e 25 Kislev a calendarului mozaic, consemneaza victoria macabeilor asupra monarhiei seleucide din Siria, dornica sa distruga religia mozaica, credincioasa Dumnezeului unic si atotputernic si sa elenizeze populatia din dominatia sa.

Hanuca a devenit o sarbatoare de traditie, care isi are originile in evenimentele din anii 165 – 163 i.e.n.

In fapt, este vorba de victoria hasmonaitilor, numiti si macabei, care si-au recapatat independenta.

Valoarea universala a acestei sarbatori rezida si in faptul ca ea semnifica victoria monoteismului impotriva paganismului.

Atunci, pe vremea hasmonaitilor, s-a pecetluit aceasta victorie mareata a credintei in Dumnezeu si nu in zei.

Sa ne gandim bine ca, in fapt, este vorba de un triumf al luminii asupra intunericului.

Cat de mare este diferenta intre a crede intr-un Dumnezeu unic si aceea  in a crede  in multi zei, fara nici o valoare reala de sugestie a creatiei divine.

Desi insasi aceasta victorie este o mare minune, intrucat macabeii nu au invins  prin numar, ci prin capacitatea de credinta, de gandire si de fapta militara, in concurenta, in lupta directa, cu fortele seleucide, numeroase si organizate statal.

Revolta hasmonaitilor, condusa de Marele Preot Matatiahu a fost determinata de pangarirea de catre fortele elenizate a Templului Sfant, acolo unde paganii seleucizi au denaturat valoarea de credinta in Dumnezeul unic in fapte reprobabile umane, pangarind Templul cel Sfant pentru a-l consacra zeitatilor vremii.

Poporul evreu, cu o istorie multimienara, aflat acum in al 5777-lea an, a trait vremuri bune si vremuri grele, bucurii si necazuri, dar nu a renuntat niciodata la credinta in Dumnezeul unic si atotputernic, numit atat de frumos in limba ebraica “ADONAI ELOHEINU, ADONAI EHAD!”, care, in traducere libera, putem spune “DUMNEZEUL NOSTRU ATOTPUTERNIC, DUMNEZEUL NOSTRU UNIC!”.

Noi credem  in mod sincer in minuni, istoria noastra ne-a dovedit  ca prezenta minunilor este un dat istoric.

Atunci, de Hanuca, in vremea hasmonaitilor, a macabeilor, s-a infaptuit o minune, despre care vorbim atat de mult si de atat de multa vreme.

In timpul reintrarii in Templul Sfant, evreii, facand curat, ordine in acest lacas sfant, au descoperit un mic vas cu ulei, care in mod normal putea asigura iluminarea o singura zi. In realitate insa, din acea candela, avea sa iasa lumina timp de 8 zile, 8 zile in care, cu ajutorul luminii, s-a realizat aducerea in ordine a Templului.

De aceea, sarbatoarea de Hanuca are o durata de manifestare de 8 zile, atat cat a durat uleiul din acea candela, care a permis iluminarea timp de 8 zile.

Sarbatoarea de Hanuca este o sarbatoare a innoirii pe fondul sarbatorii luminii. Se face o asociere directa intre innoire, nou si lumina. Este apelul la lumina, datorita si faptului ca, scrie in Geneza – principalul capitol din Tora, la facerea lumii, a acestei creatii desavarsite a lui Dumnezeu, lucrurile au inceput ca o consecinta directa a primelor cuvinte rostite de Dumnezeul nostru unic  “VAIEHII OR!” – “ SA SE FACA LUMINA!”.

Dar nu este vorba numai de lumina fizica, ci si de lumina care straluceste peste tot si ii evidentiaza pe cei care vor binele si lupta pentru el.

Acesta este inceputul procesului de creatie divina, cuvintele astfel rostite au avut darul de a desparti lumina de intuneric, viata de moarte, binele de rau si, ca sa mergem prin extensie, frumosul de urat.

Noi sarbatorim de Hanuca lumina, acest miracol al insasi existentei umane, dar si innoirea Templului Sfant.

Noi mergem chiar mai departe, de Hanuca ne innoim in toate, ne innoim constiinta, comportarea, activitatea de zi cu zi.

In fiecare seara de Hanuca se aprinde cate o lumanare, astfel incat, progresiv, la sfarsitul sarbatorii, procedand de la stanga la dreapta, se ajunge la a opta lumanare.

Atunci ne bucuram de deplinatatea luminii, pe care candelabrul ne-o pune la dispozitie.

Si in anul acesta - 5777, ne dorim cu totii sa avem parte de un an mai bun, plin de lumina, in care fortele luminii sa invinga fortele intunericului, ale raului.

Cu aceste cuvinte, doresc sa va transmit mesajul meu de bine, de sanatate deplina si de realizari in toate, ca indivizi, familii, comunitati sau societate, in ansamblu.

Fie ca si in anul acesta, sarbatoarea nostra de Hanuca sa ne aduca lumina in suflete si in simturi, sa ne calauzeasca spre progres continuu, spre invatare si convietuire rodnica intre etnii, intre noi - ca minoritate nationala si poporul roman - majoritar.

Sa ne dorim ca Hanuca 5777 sa vesteasca un an mai bun, cu mai multa prosperitate si, mai cu seama, cu pace si intelegere, intelegere umana.

In modul cel mai sincer, dorim ca anul ce vine sa fie un an de progres si intelegere intre membrii tuturor comunitatilor evreiesti din Romania, intre comunitatile evreiesti teritoriale si Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania.

Fie ca minunea de Hanuca sa dainuie, iar noi, generatie dupa generatie, sa ne inscriem sub acest arc al luminii, al luminii constituite dintr-un spectru larg de culori diferite.

 

“HAG HANUCA SAMEAH”!

“ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU”!

PRESEDINTE

DR. AUREL VAINER