Decesul lui Radu Gabrea, o mare pierdere pentru cultura română

Decesul regizorului Radu Gabrea este o mare pierdere pentru cultura română și pentru comunitatea evreilor din România, al cărei prieten sincer a fost.

Având atât o formație tehnică (absolvent al Institutului de Construcții din București), cât și una artistică (a terminat Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București), doctor în comunicații sociale al Universității belgiene din Leuwen, Radu Gabrea s-a impus în cinematografia română printr-o viziune sensibilă și obiectivă, prin onestitate și erudiție, precum și printr-un înalt spirit civic și printr-o adâncă pasiune pentru adevăr.

A reușit să depășească granițele cinematografiei românești cu filme precum „O făclie de Paști" (1982), "Un bărbat ca Eva" (1984), "Secretul peșterii de gheață" (1989). A semnat numeroase producții apreciate, dintre care menționăm "Amintiri bucureștene" (1968), "Urmărirea" (1971, serial TV), "Dincolo de nisipuri" (1973), respins de cenzura comunistă, ceea ce l-a determinat pe regizor să emigreze în Germania, "Peisaj negru" (1976), "Călătorie surpriză" (1990, film TV), "Rosen Emil — o tragică iubire" (1992), "Noro" (2002), "Moștenirea lui Goldfaden" (2004), „Împărăteasa roșie. Viața și aventurile Anei Pauker” (2011). A regizat un film documentar despre naufragiul vasului "Struma", prezentat în 2000.

La Festivalul de la Locarno, din 1970, a fost premiat pentru filmul cu care a debutat în lungmetraj, "Prea mic pentru un război așa de mare" (1969).

Radu Gabrea s-a implicat activ și în viața culturală iudaică de azi (a inclus în cadrul Festivalului de Film de la Mediaș, pe care îl organiza, o foarte apreciată secțiune de pelicule în idiș și ebraică, a selectat formația de klezmeri a Comunității Evreilor din Oradea pentru participarea la evenimente internaționale și multe altele).

A avut o bogată activitate și ca regizor de teatru, a fost profesor la Academia de Teatru și Film din București, a fost primul președinte al Oficiului Național al Cinematografiei, a contribuit substanțial la elaborarea legii cinematografiei din România.

În 2011, a fost distins cu Ordinul Crucea de Cavaler a Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

Sub semnul recunoașterii adevărului, Radu Gabrea s-a aplecat asupra subiectelor ținând de viața evreilor din România, printre filmele sale artistice și documentare cu acest subiect fiind „Evrei de vânzare”, 2012, „România, România”,2006,  „Căutându-l pe Schwartz”, 2011, „Călătoria lui Gruber”, 2008, „Moștenirea lui Goldfaden”, 2004, „Itzik Manger”, 2005.

Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic a aflat cu adânca mâhnire vestea despre trecerea lui Radu Gabrea la cele veșnice și exprimă sincere condoleanțe familiei îndurerate, prietenilor marelui regizor și tuturor celor care l-au cunoscut și îndrăgit.

Cei care doresc să-și ia rămas bun o pot face începând de sâmbătă, 11 februarie, între orele 11:00 și 16:00, la Teatrul Nottara. Înhumarea va avea loc duminică, 12 februarie, la ora 14:00, la Cimitirul Bellu Ortodox.

                                                 Dumnezeu să îl odihnească! 

Comitetul Director al Federației Comunităților Evreiești din România

Președinte,                                        Vicepreședinte,                                  Secretar General, 

Dr. Aurel Vainer                                 Ovidiu Bănescu                                Eduard Kupferberg