16 aprilie 2018 - Eveniment aniversar – un parteneriat de peste 100 de ani în beneficiul evreilor din România

Luni, 16 aprilie, începând cu ora 18:30, va avea loc evenimentul aniversar a peste 100 de ani de colaborare între Federația Comunităților Evreiești din România (FCER) și organizația mondială American Jewish Joint Distribution Committee (JDC).

Cu acest prilej vor fi lansate expoziția și albumul „JDC – 100 de ani în România”, ce ilustrează, prin imagini și documente, activitatea acestei organizații și evoluția sa de-a lungul timpului.

În 1916, la doar doi ani de la înființarea sa în Statele Unite, JDC își deschide porțile în România, concentrându-și eforturile în oferirea de asistență medicală și ajutorarea copiilor rămași orfani ca urmare a războiului – atât evrei cât și ne-evrei deopotrivă. Pe parcursul anilor, sferele de activitate ale JDC s-au modificat pentru a corespunde nevoilor fiecărei epoci.

În prezent, direcțiile principale acoperă asistență oferită vârstnicilor și copiilor în nevoie, susținerea și revitalizarea vieții evreiești și dezvoltarea noii generații de lideri. Directorul JDC pentru România, Dl Israel Sharli Sabag, și-a împărtășit viziunea: „Principalul nostru scop este să îi aducem pe evrei aproape de comunitate; deoarece, doar fiind aproape, noi îi putem ajuta, iar ei se pot ajuta unii pe alții. Iar modul în care putem face acest lucru este doar prin intermediul unui parteneriat puternic cu evreii locali și FCER”. Președintele FCER, Dr. Aurel Vainer, subliniază totodată importanța relațiilor cu populația majoritară și cunoașterea valorilor iudaice: „Doar prin cunoaștere și recunoaștere reciprocă putem opri antisemitismul și pune bazele unei societăți deschise dialogului și prieteniei.”

Locul ales pentru desfășurarea acestui eveniment este Centrul Comunitar Evreiesc (JCC) București. Acest centru a luat naștere în anul 2007 la inițiativa Președintelui FCER, Dl Dr. Aurel Vainer, și a Directorului JDC, Dl Israel Sharli Sabag, folosind know-how-ul JDC, modelul unor astfel de centre din Vest, precum și infrastructura comunitară locală, evidențiind un nou mod de colaborare între cele două organizații. În prezent JCC București este unul dintre cele cinci Centre Comunitare Evreiești din România.

Din programul serii nu vor lipsi nici momentele artistice oferite de formațiile artistice ale JCC și Comunității Evreilor din București.

 

La eveniment vor participa reprezentanți ai tuturor organizațiilor evreiești din Romania, lideri ai FCER, colaboratori ai JDC la nivel local, reprezentanți ai conducerii JDC din Statele Unite, înalți diplomați din cadrul ambasadelor Israelului și Statelor Unite, precum și cunoscute personalități publice.

 

 

Dr. Aurel Vainer                                                                                    Israel Sharli Sabag

Președinte FCER                                                                                      Director JDC