Comunicat de presă - Vandalizarea Casei Memoriale Elie Wiesel

                  FEDERAȚIA COMUNITĂȚILOR EVREIEȘTI DIN ROMÂNIA-CULTUL MOZAIC

                            București, str Sf. Vineri 9-11

                    COMUNICAT DE PRESĂ

                  Casa Memorială Elie Wiesel a fost vandalizată     

            Membrii și conducerea Federației Comunităților Evreiești din România (F.C.E.R) își exprimă revolta față de un nou act de ură antisemită, materializat prin vandalizarea Casei Memoriale „Elie Wiesel” din Sighetu Marmației, pe a cărei fațadă au fost scrise trei mesaje antisemite.

            Acest act de barbarie este îndreptat nu numai împotriva memoriei laureatului Premiului Nobel, ci a întregii comunități evreiești și jignește supraviețuitorii Holocaustului și pe cele șase milioane de victime ale acestei tragedii.

            Salutăm începerea rapidă a cercetărilor și deschiderea unui dosar penal și ne exprimăm speranța că vinovații vor fi aduși cu celeritate în fața justiției, pentru a fi condamnați conform gravității faptelor lor.  

            Eficiența cu care autoritățile locale au intervenit pentru ștergerea mesajelor antisemite de pe fațada casei memoriale este meritorie și demnă de a fi subliniată, dar atenționăm că manifestările și sentimentele antisemite sunt mai greu de șters decât un înscris barbar de pe un zid. Pentru aceasta este nevoie de pedepsirea vinovaților conform legii privind prevenirea si combaterea antisemitismului (L157/2018), mai ales că aceste acte revoltătoare, care au apărut cu nici o lună înainte de a se împlini 90 de ani de la nașterea lui Elie Wiesel, nu sunt un simplu act de vandalism, ci o manifestare antisemită gravă.

            Este imperios necesar ca astfel de fapte să fie condamnate și de societatea civilă, pentru că numai așa vom putea continua să apărăm România împotriva unor manifestări antisemite crude și violente, cum sunt cele comise nu de mult împotriva evreilor în numeroase alte state europene.

 

     Dr. Aurel Vainer

    Președintele Consiliului de Conducere al

Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic

 

București, 4 aug 2018, ora 21.45