Comunicat privind decesul dlui. Ambasador Mihnea Constantinescu

 O mare şi grea pierdere pentru România

Trecerea la cele veşnice a lui Mihnea Constantinescu este o pierdere grea nu numai pentru familia sa îndurerată şi pentru prieteni, ci pentru întreaga Românie, pentru diplomaţia românească, ca şi pentru comunitatea evreiască.

Foarte rar se întâmplă ca o singură persoană să întrunească atâtea calităţi câte a avut Mihnea Constantinescu: un suflet drept şi sensibil, o cultură profundă şi complexă, un profesionist desăvârşit. Fiind un specialist de înaltă clasă al diplomaţiei româneşti, a reuşit să sprijine cu pricepere şi abilitate deciziile luate de numeroşi politicieni care au condus societatea românească, dar s-a remarcat şi ca un colaborator apreciat al Curţii Regale.

A fost şi un prieten apropiat al comunităţii evreieşti din România, ale cărei probleme le-a analizat cu obiectivitate şi cărora le-a găsit soluţii remarcabile şi durabile. A făcut acest lucru în special în calitate de lider al IHRA, în perioada în care România a deţinut preşedinţia acestei organizaţii internaţionale, aducând contribuţii fundamentale la definirea antisemitismului, pentru îmbunătăţirea legislaţiei în materie, din Europa şi multe alte ţări ale lumii.

Regretăm enorm pierderea suferită de întreaga societate românească şi transmitem sincere condoleanţe familiei îndurerate.

Dumnezeu să îl odihnească!

Comitetul Director

Preşedinte Dr. Aurel Vainer