Fredi Deac a trecut în eternitate

Conducerea și membrii Federației Comunităților Evreiești din România-Cultul Mozaic au aflat cu adâncă durere vestea încetării din viață a lui FREDI DEAC, președinte al Comunității Evreilor din Bistrița. Decesul său produce o profundă suferință familiei sale, prietenilor și colaboratorilor, dar și mult încercatei comunități evreiești din Bistrița, precum și comunități evreiești din țara noastră.

Fredi Deac a avut un suflet cald, a fost întotdeauna aproape de semenii săi și s-a pus cu dăruire în sluba conaționalilor săi din Bistrița, reușind să păstreze vie amintirea Holocaustului și a victimelor și acestuia, să manifeste un respect sincer pentru supraviețuitori, mama sa fiind și ea în rândul celor puțini care au mai revenit în viață din Transnistria.

În condițiile diminuării drastice a numărului evreilor bistrițeni, Fredi Deac a înțeles că pentru a ilustra contribuția etniei sale la istoria acelor locuri va trebui să realizeze dovezi concrete care să arate generațiilor viitoare ce au însemnat evreii bistrițeni, ce au suferit și ce au lăsat în urma lor. Așa s-au născut monumentele dedicate celor care au suferit în Holocaust, cel mai recent fiind Memorialul Vieții, dezvelit la începutul acestei luni. Așa a fost restaurată Sinagoga din Bistrița, transformată apoi într-un renumit Centru Multicultural, unde acum au loc concerte și unde sunt expuse lucrări de artă.

Sincere condoleanțe familiei îndoliate! Împărtășim durerea tuturor celor care l-au cunoscut, iubit și apreciat pe Fredi Deac!

Să îi fie amintirea binecuvântată!

 

                                                                                    Comitetul Director al FCER-CM

                                                                                                Dr. Aurel Vainer

                                                                                                Președinte