Radio Iasi 1 iulie 2009

RADIO IAŞI: "Nu există urme că s‑ar fi umblat la cimitirele evreieşti din Podu Iloaiei"

‑ declară preşedintele Comunităţii Evreieşti din Iaşi 

RADIO IAŞI (1 iulie, ora 16:15) ‑ Emisiunea "Valenţele cotidianului" ‑

Reporter: Raluca Diaconiuc ‑ Studenţii din Iaşi sunt acuzaţi că folosesc oase şi cranii de la evrei la cercetările ştiinţifice. Aceasta este fraza care a declanşat un fel de scandal şi nemulţumiri în rândul membrilor comunităţii evreieşti din Iaşi şi din România. De asemenea, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Iaşi, domnul Pincu Kaiserman, precizează că nu există urme că s‑ar fi umblat la cimitirele evreieşti din Podu Iloaiei.

Pincu Kaiserman: În urmă cu câteva luni, am fost anunţat printr‑un fax că, la cimitirul din Podu Iloaiei, s‑ar fi dezgropat nişte cadavre care ar fi fost vândute studenţilor la Facultatea de Medicină. Imediat, împreună cu colegul meu, ne‑am deplasat acolo să vedem despre ce e vorba. Am verificat dacă există vreo posibilitate de a se fura cadavre de sub nişte lespezi de zece metri, pe trei jumătate, lespezi din beton armat, foarte grele. Nu am găsit niciun fel de urmă. Ne‑am întors, am anunţat inspectoratul de poliţie şi SRI‑ul. Am mai fost de câteva ori şi cu alţi reprezentanţi ai unităţilor care pot face verificări şi descoperiri. S‑a ajuns la concluzia că, de acolo, nu s‑a umblat, nu s‑a scos niciun fel de cadavru care ar fi putut fi vândut.

Reporter: Preşedintele Colegiului Medicilor, doctor Vasile Astărăstoae, menţionează că nu poate infirma, dar nici confirma situaţia descrisă în nenumărate articole.

Vasile Astărăstoae: În acest moment, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi nu există niciun contract de cercetare care să se adreseze osteologiei, deci să aibă nevoie de oase pentru că ştirea corespondentului de la Tel Aviv spune că s‑ar face cercetări pe aceste oase. De altfel, universitatea are o comisie de etică a cercetării ştiinţifice şi niciun contract de cercetare nu se derulează sau nicio cercetare fără contract nu se derulează fără avizul acestei comisii care verifică respectarea reglementărilor internaţionale în domeniu. Dacă este vorba pentru procesul didactic, deja cel puţin în ultimii cinci‑şase ani de zile, lucrul pe scheletul uman a căzut într‑o oarecare desuetudine, deci nu mai există acea presiune care era în anii studenţiei mele, ca fiecare să aibă un schelet pe care să‑l examineze acasă. Există înlocuitori din plastic, există modularea pe calculator, există multe alte metode, ceea ce se face din colecţia pe care o are universitatea de acum 30‑40 de ani. Pe grupă, se înmânează acest material didactic doar ca să vadă şi cum arată în realitate. Nu este de competenţa universităţii. Ceea ce vă spun este că universitatea nu încurajează astfel de lucruri, dar nici n‑are posibilitatea de a controla ce fac studenţii în timpul lor liber.

Reporter: Profesorul universitar, Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a explicat situaţia.

Aurel Vainer: Revenind în ţară după participarea în cadrul unei delegaţii a Guvernului român, a Ministerului de Externe în problema Holocaustului şi a restituirii proprietăţilor evreieşti luate samavolnic în anii dictaturilor regimurilor totalitare, am fost profund impresionat de cele auzite, mai ales în presa de peste hotare, mai exact în ziarul "Ha’aretz" din Israel, un ziar remarcabil sub aspectul statutului său în media israeliană că se vorbeşte, din nou, despre vânzarea, comercializarea unor oseminte, cranii şi alte componente ale unui corp uman, în Iaşi, la Universitatea de Medicină din Iaşi. Pe o anumită sumă, se pot cumpăra astfel de rămăşiţe ale unor oameni care au trăit cândva şi, mai exact, s‑a făcut referire la cimitirul din Podu Iloaiei, localitate la vreo 30 de kilometri de Iaşi şi, unde se ştie, au fost îngropaţi în gropi comune evreii care au murit în trenul morţii din luna iunie 1941, de la Iaşi. Ei bine, lucrurile eu le‑am aflat abia acum, însă în comunitatea ieşeană s‑au cunoscut aceste zvonuri care au circulat. De altfel, a fost lansată ca o ştire fierbinte încă din luna ianuarie şi atunci, împreună, organele de conducere ale Comunităţii Evreilor Iaşi, împreună cu poliţia judeţeană, au făcut investigaţiile necesare şi au ajuns la concluzia că nu s‑a întâmplat nimic în niciun cimitir din Podu Iloaiei sau din Iaşi unde să fie vorba de extragerea de oseminte şi vânzarea lor. Este o ştire care circulă, dar căreia nu i s‑a putut dovedi consistenţa. Deci, cercetările la faţa locului au constatat clar că nu s‑au mişcat aceste morminte. De pildă, la Iaşi, este groapa comună. Şi eu am fost acolo de două‑trei ori şi este imposibil să ridici acele capace mari din beton ca să scoţi nişte oseminte. Mai mult, organele poliţiei au încercat să afle prin metodele dumnealor informaţii mai multe. Au constatat că nu există o nominalizare exactă a unei persoane care a cumpărat sau a vândut. S‑au făcut referiri la paznicul cimitirului din Podu Iloaiei, lucru verificat de poliţie acum, foarte recent, şi poliţia a ajuns la concluzia că nu este adevărat acest lucru. Deci, noi considerăm la această oră, după investigaţiile de până acum, că nu este vorba de fapte reale, de vânzarea de oseminte din cimitire evreieşti din zona Iaşilor şi a localităţilor învecinate.