INFORMARE privind participarea la aniversarea a 65 de ani de la eliberarea din lagărele de concentrare de la Auschwitz – Birkenau (Cracovia, 26-27 ianuarie 2010)

Parlamentul României

    Cu ocazia zilei europene a Holocaustului, Organizaţia Europeană de promovare a democraţiei, păcii şi dialogului, „Prietenii Europeni ai Israelului” (EFI), ai cărei membri sunt parlamentari din cadrul Parlamentului European cât şi din cadrul parlamentelor naţionale din întreaga Europă, a comemorat, la Cracovia, în zilele de 26 şi 27 ianuarie 2010, în cadrul unei reuniuni, 65 de ani de la eliberarea din lagărele de concentrare de la Auscwitz-Birkenau.
    
    La această reuniune, au participat preşedinţi, vicepreşedinţi şi parlamentari din parlamente naţionale din ţări europene, parlamentari din Parlamentul European precum şi parlamentari ai Knesset-ului israelian.
    
     Din partea Camerei Deputaţilor, la această această acţiune, a participat deputatul Aurel Vainer,
membru al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale,  Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.
  
     Referitor la desfăşurarea deplasării, potrivit programului pus la dispoziţie de organizatori, prezentăm următoarele:

1. În prima zi, membrii delegaţiei Camerei Deputaţilor, împreună cu reprezentanţii Senatului României, respectiv domnii senatori Titus Corlăţean, Georgică Severin şi Radu Alexandru Feldman, au participat la Simpozionul special, desfăşurat sub forma a 3 Paneluri, respectiv:

·  Rememorarea Holocaustului şi lupta împotriva antisemitismului, rasismului şi xenofobiei, moderator domnul senator Georgică Severin;

·  Lumea după Holocaust, moderator domnul Carmelo Abela, vicepreşedinte al Parlamentului din Malta;

·  Promovarea toleranţei şi a dialogului într-un viitor al păcii, moderator domnul Laurent Muschel, reprezentat al Comisiei Europene.

Întrucât timpul nu a permis o intervenţie a reprezentanţilor Camerei Deputaţilor din România, s-a depus un Mesaj scris, urmând ca organizatorii evenimentului de la Cracovia să-l cuprindă în documentele oficiale ale reuniunii (anexă).

În deschiderea lucrărilor Simpozionului, doamna Yuli Tamir, prim vicepreşedinte al Knessetului israelian, a transmis mesajul acestui for legislativ, subliinind importanţa sa pentru formularea de opinii şi propuneri referitoare la învăţămintele istoriei.

În cadrul fiecăruia dintre cele 3 Paneluri, reprezentanţi ai parlamentelor din diferite ţări europene au prezentat puncte de vedere cu privire la tematica abordată.

Concluziile finale au fost prezentate de domnul Per Westenberg, Speaker al Parlamentului din Suedia.

În cadrul celor 3 Paneluri (16 parlamentari), intervenţiile parlamentarilor au scos în evidenţă, într-o deplină unitate de vedere, faptul că:

-  Holocaustul din anii celui de-al II-lea război mondial a constituit una dintre cele mai întunecate pagini ale istoriei civilizaţiei europene, având drept rezultat uciderea a 6 milioane de evrei şi a unui număr însemnat de persoane din rândul altor popoare europene: germani, polonezi, rromi, austrieci, francezi, belgieni, olandezi, duşi pe calea pieirii în lagărele de concentrare nauiste, precum şi a unor mari daune sufleteşti şi morale aduse supravieţuitorilor;

-  Omenirea trebuie să nu uite Holocaustul cu tot ceea ce a însemnat el, pentru a nu permite repetarea sa;

-  De cea mai mare importanţă şi actualitate este răspândirea cunoştinţelor şi a informaţiilor despre Holocaust mai cu seamă în rândul generaţiilor tinere şi ale ţărilor care nu au trăit aceste evenimente de distrugere şi lipsă de umanism;

-  Parlamentele ţărilor europene au misiunea de a asigura un cadru de legi şi reglementări care să împiedice manifestarea xenofobiei, rasismului şi negării Holocaustului.

● Membrii delegaţiei Parlamentului României, împreună cu europarlamentarii români prezenţi la manifestările de la Cracovia, respectiv doamna Daciana Sârbu şi domnul Ioan Enciu , precum şi domnul Aurel Ciobanu Dordea, reprezentant al Comisiei europene, au participat la recepţia oferită de organizatori, prilej a numeroase contacte cu delegaţii din alte ţări, precum şi cu oficialităţi locale.

 

În timpul recepţiei, au luat cuvântul: domnul Vytautas Landsbergis, fost preşedinte al Republicii Lituania, membru al Parlamentului European, domnul Gunnar Hokmark, preşedintele EFI, vicepreşedinte al grupului parlamentar al popularilor europeni.

Deosebit de angajant a fost discursul domnului Gunner Hokmark, iar discursul domnului Landsbergis a reprezentat un autentic eseu politic global privin Holocaustul şi lecţiile sale.

2. În a doua zi, potrivit programului, membrii delegaţiei au participat la vizita lagărelor de concentrare Auschwitz I şi Auschwitz II (Birkenau).

Pe parcursul vizitei, în incinta lagărelor de concentrare, s-a putut constata, ce au însemnat cu adevărat, viaţa de lagăr (Auschwitz I), dar şi viaţa şi moartea (Birkenau).

La Auschwitz I, s-au vizitat punctele de interes în care sunt prezentate pe larg ororile vieţii de lagăr. Impresii profunde ne-au creat întâlnirile cu imaginile din vitrinele cu obiecte de la oamenii aduşi în lagăr şi obţinute prin deposedarea victimelor, înainte de intrarea în camerele de gazare, precum şi din numeroasele imagini prezentând atrocităţile săvârşite de conducătorii şi personalul acestor lagăre.

Condiţiile de locuit erau foarte asemănătoare unor staule pentru animale, condiţii total inumane pentru odihnă şi refacere.

În faţa zidului destinat execuţiilor fără judecată, şi practic fără vină, reprezentanţii Parlamentului României au depus o coroană de flori, omagiind, astfel, victimele de la Auschwitz-Birkenau.

La Auschwitz II, (Birkenau), am putut afla informaţii despre întreaga tehnologie  a drumului spre moarte, prin gazare şi ardere, dar şi a unor imagini încă vii a unora dintre crematoriile din lagăr. Tot aici a fost posibilă retrăirea virtuală a imaginilor privind sosirea deţinuţilor pe rampa de cale ferată de la Birkenau şi realizarea rapidă a selecţiei, după care se dădea verdictul: drumul spre moarte în camerele de gazare sau menţinerea cu statutul de deţinut la Auschwitz I, cu destinaţii viitoare decise de comandanţii lagărelor.

 

Propunem:

-  depunerea la Biblioteca Camerei Deputaţilor a materialelor documentare obţinute la Cracovia;

-  difuzarea informării la comisiile Camerei Deputaţilor;

-  postarea informării pe site-ul Camerei Deputaţilor, în secţiunea rezervată Direcţiei pentru cooperare parlamentară internaţională multilaterală şi a unor fotografii, în secţiunea dedicată galeriei foto, respectiv http://www.cdep.ro/pls/parlam/delegatii_parlamentare.galerie_foto?idd=4 .

 

Deputat,

Aurel Vainer