Apel A.E.R.V.H.

Article Index

 

ASOCIATIA EVREILOR DIN ROMANIA

                                VICTIME ALE HOLOCAUSTULUI  

                                                    AERVH   

Str. Vasile Adamache nr. 11, 030783 Bucureşti , sector 3 TEL/FAX: 3229554

e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  Cod Fiscal 13022981

 Motto:  Recunoştinţa este o floare rară.

                                                                                    APEL 

     Asociaţia Evreilor din România Victime ale Holocaustului lansează un apel către supravieţuitorii sau descendenţii evreilor cernăuţeni.

    În toamna anului 1941 urgia s-a dezlănţuit asupra populaţiei evreieşti din Basarabia şi Bucovina.

    A început aplicarea politicii de purificare etnică, deportările spre Transnistria - zonă în care au fost exterminaţi prin foame, frig, boli şi gloanţe sute de mii de evrei.

   În acele vremuri de restrişte, printre cei care s-au ridicat în apărarea noastră (şi au fost atât de puţini care au avut atunci o astfel de atitudine); s-a distins primarul oraşului Cernăuţi, dr. Traian Popovici.

   Datorită acţiunii sale, o mare parte a evreilor din Cernăuţi nu a mai fost deportată în Transnistria. Din acest motiv el a şi fost destituit ulterior din funcţia de primar. El a decedat în anul 1946 iar pentru meritele sale Institutul Yad Vashem i-a acordat post-mortem (în 1969) titlul de „Drept între popoare”.

   Redăm fotografia în care puteţi vedea chipul omului şi monumentul funerar din cimitirul localităţii Fundul Moldovei (realizat cu participarea FCER) care este expus în micul muzeu dedicat Holocaustului din Sinagoga Mare – Bucureşti, str Vasile Adamache nr 11.

  

Image 

 Image


 

    Dacă omul de afaceri Schindler care a  salvat 1000 de evrei este cunoscut în toată lumea (şi e foarte bine că e aşa), dr. Traian Popovici nu este suficient cunoscut nici măcar în ţara sa.

   În ultimul timp, la iniţiativa unui grup de oameni inimoşi, în localitatea Fundul Moldovei (la 15 km de Câmpulung Moldoveneasc, jud Suceava) a fost înfiinţată „Asociaţia pentru educaţie, democraţie şi toleranţă - Traian Popovici”. Aceasta a reuşit să obţină acordarea numelui lui Traian Popovici, şcolii generale din Fundul Moldovei. În prezent, aceşti oameni care sunt în permanenţă în legătură cu noi, lucrează la amenajarea unui mic muzeu în şcoală, dedicat vieţii şi activităţii lui Traian Popovici.

   AERVH se alătură acestor eforturi şi propune realizarea unui bust reprezentându-l pe acest adevărat om de omenie care ar urma să fie amplasat într-un parc ce va purta numele lui Traian Popovici. Autorităţile locale au promis tot sprijinul pentru realizarea acestui obiectiv.

   Bustul ar urma să coste între 3000 – 4000€ în funcţie de materialul ce va fi folosit.

   In speranţa că apelul nostru va găsi răsunet în inimile voastre şi că va fi un prilej de a dovedi că evreii nu-şi uită prietenii care i-au ajutat la nevoie, că florile recunoştinţei nu sunt chiar atât de rare, propunem ca pentru realizarea fondurilor necesare să se organizeze o colectă.

Contul in care poate fi trimisa donatia pentru bustul lui Traian Popovici este deschis la  Banc Post S.A.Corneliu Coposu Branch  23

Sfanta Vineri str, bl 105B

Bucuresti, sector 3   

Titularul de cont este AERVH             

IBAN number  RO42BPOS73506673468USD01  for USD
IBAN number  RO95BPOS73506673468EUR01  for EURO

                                                        Din partea AERVH                                                      

                                                        Vicepreşedinte                                                                         

                                                             Liviu Beris