Trei zile cu presedintele F.C.E.R., deputatul Dr. Aurel Vainer

Article Index

 Trei zile cu preşedintele F.C.E.R., deputatul Dr. Aurel Vainer 

    La invitaţia condu­cerii muzeului Struma din Beer Seva cu ocazia comemorării tragediei vasului „Struma", la 66 de ani de cînd a fost scufundat, am avut ocazia să mă aflu în compania Dr-ului Aurel Vainer, timp de trei zile de neui­tat.

în ziua de joi 13 martie am fost invi­taţi de Admorul din Buhuşi, Rabi David Menahem Friedman din Bnei Brak, la se­diul ieşivei, sinagogii şi în apartamentul său.

Image 

La orele 11:00 dimineaţa am fost aşteptaţi de către conducerea Mosadoturilor Buhuşi: directorul general Rabinul lacov Kaufman, Rabinul Şalom Kaufman, Rabinul Leibiş Tobias şi familia Admorului. Am fost conduşi în Sinagoga Mare a Admorului - Buhuşi Paşcani - unde am fost impresionaţi de atmosferă şi de mărimea ei. Alături de Sinagogă se află aula unde Admorul se roagă exact cum a fost la Buhuşi în România. Interesant că în prezent atît sinagoga din Buhuşi cît şi cimitirul de acolo au fost încredinţate de către FCER Admorului şi hasidimilor din Israel, printr-un contract semnat, pentru a fi păstrate şi îngrijite de aceştia. E un lucru ce ar trebui făcut şi de alţi Admori şi curţi rabinice pentru locurile lor de origine din România. Rabanit Sara Friedman, mama Admorului, ne-a primit în apartamentul ei.