Un proiect ce are în vedere valorificarea culturii evreieşti va fi iniţiat de Muzeul Judeţean

 

Scris de Sergiu Podina, 09 martie 2014

 

Joi, 6 martie, în biblioteca Muzeului Judeţean a avut loc o acţiune ştiinţifico-culturalăla care au participat personalităţi de marcă a culturii sătmărene, dar şi reprezentanţi din administraţia judeţului şi a municipiului.

 

Întâlnirea a avut ca scop iniţierea unei idei, ce se doreşte a se materializa într-un proiect de anvergură numit “Moştenirea multiculturalăa comunităţii evreieşti”.

 

Satu Mare este un oraş multicultural, aici au trăit şi trăiesc în armonie alături de români, maghiarii, şvabii şi evreii. Tezaurul lăsat în spate de către aceste comunităţi trebuie valorificat. De la această idee au pornit organizatorii evenimentului când s-au gândit să iniţieze în luna septembrie a anului 2014 un proiect ce are în vizor comunitatea evreilor, din Satu Mare. Acesta se va derula până în anul 2017 şi va fi presărat cu acţiuni comemorative, culturale şi ştiinţifice.

 

Comunitatea evreiască, în trecut foarte numeroa să în judeţul nostru, ne-a învăţat că o cultură solidă alături de credinţa în care ne-am născut trebuie respectate şi exploatate fără oprelişti. “Moştenirea evreiască de la noi din judeţ, din punctul de vedere al valorii este foarte importantă, dar care din păcate în ultima perioadă a fost neglijată. Acum noi încercăm să prezentăm publicului larg, în primul rând, ceea ce această comunitate ne-a lăsat moştenire. În cadrul proiectului se vor organiza acţiuni comemorative şi acţiuni de colectare a unor obiecte valoroase a moştenirii mozaice din Satu Mare. Alte planuri mai detaliate vor fi dezbătute de-a lungul anului încercând să facem faţă tuturor cerinţelor umanistico-culturale. Până la finele proiectului dorim să inaugurăm şi un centru memorial al evreilor, doar să avem şi resursele financiare necesare pentru a reuşi”, a declarat muzeograful Kereskenyi Sandor, organizator al evenimentului.

 

Tot Kereskenyi Sandor ne-a mărturisit că de curând Muzeul Judeţean a primit, sub formă de donaţie, o colecţie de cărţi foarte valoroase ce numără în prezent 7000 de volume, care odată au făcut parte din biblioteca medicului evreu de factură psihanalistă Gyorgy Staier, discipol şi urmăritor al lui Sigmund Freud. Majoritatea acestor cărţi sunt în limba germană, franceză, engleză şi maghiară, colecţionate pe parcursul a unui jumătate de secol. Povestea lor este una foarte interesantă deoarece medicul Gyorgy Staier, întorcându-se acasă din lagăr, văzând că locuinţa i-a fost tâlhărită, a reuşit printr-un gest aproape cristologic sărecupereze cărţile de la tâlhari.

 

Discuţiile cu referire la importanţa şi necesitatea unui astfel de proiect, dar şi discursuri prin care audienţa, în mare parte de specialitate, a subliniat şi au readus în actualitate posibile modalităţi de conservare şi păstrare a operelor lăsate de evrei, au făcut deliciul evenimentului. Totul a culminat cu încercarea găsirii unor modalităţi prin care, după 70 de ani de la holocaust, comunitatea evreiască din Satu Mare să renască.

 

La eveniment au luat parte: Liviu Marta, directorul Muzeului Judeţean, Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Marcela Papici, viceprimarul oraşului Satu Mare, academicianul Virgil Enătescu, Decsei Nicolae, preşedintele comunităţii evreieşti din Satu Mare, Felician Pop directorul Centrului de Creaţie, Petrică Zele, Robert Laszlo şi alţi vorbitori.