7 iunie 2012 - Comunitatea Evreilor Bistrita - Comemorarea evreilor bistriteni trimisi in "fabrica mortii"

 

 

 

Într-o atmosferă de mare încărcătură emoţională au fost comemorate miercuri, la Sinagogă, victimele bistriţene ale holocaustului. Manifestarea a fost coordonată de Fredi Deac, preşedintele Comunităţii Evreieşti din judeţul nostru, care a făcut un scurt istoric al tristelor întâmplări orchestrate politic de statul maghiar hotisto-fascist sub administraţia căruia se găsea Bistriţa în urma dictatului de la Viena.

Nu mai puţin de 6800 de evrei bistriţeni au fost ridicaţi de la casele lor şi închişi în lagărul situat pe actuala suprafaţă a Staţiunii Pomicole de pe Dealul Târgului şi lăsaţi sub cerul liber în condiţii inumane de viaţă, care au dus la moartea a 300 dintre ei, înmormântaţi în două gropi comune.

“Aceia au măcar un mormânt”, a spus Fredi Deac, reamintind că între cei 6.000.000 de evrei arşi în crematoriile maşinii naziste de propagare a morţii se regăsesc şi mare parte din evreii judeţului nostru. Vina lor a fost, incredibil, aceea de a fi evrei, oameni simpli care-şi duceau viaţa cu necazurile lor, fără a fi bancheri sau industriaşi care să motiveze argumente inventate pe alte considerente. Urmaşii de azi ai celor deportaţi la Auschwitz şi Bierkenau au aprins pe scena Sinagogii în sfeşnicul de cult mozaic câte o lumânare pentru fiecare milion de victime ale holocaustului, apoi a fost rostită în limbile ivrit şi română o rugăciune pentru odihna sufletele răposaţilor.

În continuare, duetul “Kruse duo”, format de artiştii americani Steven Kruse-violă, Penny Thompson Kruse-vioară, acompaniaţi de Kevin Bylsma-pian şi Solungga Fang-Tzu Liu-pian au susţinut un concert în amintirea celor comemoraţi, programul conţinând şi muzică de influenţă evreiască. Melomanii bistriţeni prezenţi au putut urmări lucrările Rebecca Clarke-”Dumka: Două concerte pentru vioară şi violă cu pian”; Augusta Read Thomas-”Luna tăcută”; Max Bruch-”Kol Nidre”; John Williams-”Trei piese din Lista lui Schindler” (Temă, Oraş evreiesc şi Amintiri); Maurice Ravel-”Kadisch”, Thomas Dunhill-Fantezie (Trio pentru vioară, violă şi pian), iar în încheiere, Jeremy Cohen-”Habanera”, “Rumpus Room”, “Stromp” şi “Superspy”, precedate de scurte expozeuri rostite de “Kruse duo” şi traduse în româneşte cu mult farmec de dr. Ioana Galu.

Publicul a răsplătit cu aplauze grupul de artişti şi a păstrat în suflet gândul pios pentru conaţionalii noştri smulşi brutal din sânul comunităţii bistriţene şi daţi pradă morţii.

Rostul comemorării, cea de miercuri, a 68-a, este de a nu uita acele orori pentru ca omenirea să nu mai repete niciodată vreo tragedie de acel fel.

 

                                                               

                                                                         {bonckowall}/comunitati/bistrita/7-06-2012{/bonckowall}