13 decembrie 2009 Ganduri despre Hanuca la Comunitatea Evreilor din Braila

                                               HANUCA 2009

 

 

            In Templul Coral al Comunitatii Evreilor din Braila, duminica 13 decembrie 2009, sarbatoarea traditionala evreiasca HANUCA a adus stralucire dorintelor noastre prin aprinderea luminitelor  “cu esenta de iubire, sanatate, intelepciune, bucurie, credinta, multumire, ingaduinta si spor la toate” .

            Hanuca anului 5770 e altfel decat toate celelalte, Templul Coral a fost innoit cu un nou sul sfant THORA sosit din Israel. Hanuca inseamna innoire, in sclipirile luminitelor Menorei,

            Cu multa bucurie D-nul David Segal Iancu, presedintele comunitatii a imbratisat SULUL SFANT, fiind purtat pe brate, spre CHIVOT (Aron Ha- Kodes), indrumandu-ne catre ” mai multa Tora, mai multa viata, mai multa invataura, mai multa intelepciune, mai multe povete, mai multa intelegere, mai multa milostenie, mai multa pace” asa cum spunea “HILEL” un invatat de frunte, perioada II Templu, 70 i.e.n.- 10 e.n.

            D-na Nadia Ustinescu-profesor de Talmud Tora, cu multa emotie ne-a vorbit despre “taramul sufletului” pe care multi il uitam, indemnandu-ne “sa nu ne rupem de comunitate, sa nu-l judecam pe aproapele nostru pana cand nu suntem in situatia lui, si mai ales sa nu spunem “vom invata cand vom avea vreme, ca nu cumva sa nu avem niciodata vreme de invatat”.

           Printre invitatii de seama la aceasta sarbatoare a fost, D-nul vicepresedinte Ing. SCHWARTZ  PAUL din partea F.C.E.R ce a oferit “MEDALIA PRIETENIEI” D-lui Primar al Brailei Dr. Ing. Aurel Gabriel Simionescu si D-nei Director, Dobrin Veronica al Teatrului “ Maria Filotti “ sa aminteasca public minunea “Sarbatoarea luminii”  devenind “ stapani ai viselor noastre”, convinsi ca drumul umanitatii este unul singur, spre “ mai multa lumina”. 

          Corul “ Macabi” condus de D-nul profesor Lifsin Bogdan a intonat melodii traditionale evreiesti, oficiantul de cult D-nul Goldstein Suchar impreuna cu cel mai mic copil evreu, Cazacu Lior Daniel au aprins luminitele de Hanuca. S-au facut rugaciuni pentru pacea credinciosilor a statului Roman si Israel.

         Un mare om de suflet, Dayan Ran a contribuit la buna desfasurare a sarbatorii de Hanuca, daruind celor din sala, traditionalele gogosi “Sufganiot” si hanucagelt in plicuri la copiii din Templu si coristi, alaturi de conducerea comunitatii ce a oferit mici gustari si un pachetel cu gustosul “pandispan” ce se pregateste in cadrul comunitatii.

          Bunul nostru Dumnezeu ne-a mai adus o minune prin acest om deosebit Dayan din Israel, pe marele violonist MIREL REZNIK pentru prima oara pe meleag brailean. Nu sunt cuvinte sa povestim despre frumusetea cantecelor ce umpleau ochii enoriasilor nostrii de lacrimi de bucurie. Arcusul sau se unduia pe corzile vioarei cu atata armonie, picioarele ii saltau pe podeaua templului in ritmul notelor frumoase ale cantecelor evreiesti. Noi, cei din sala, aveam palmele bratelor intinse catre cer, si prin bataile palmelor noastre, vioara marelui cantaret vibra de fericire in acompaniamentul acordeonului ce era strunit de inimosul nostru dirijor Lifsin Bogdan.                                                                                                                       
          Peste 200 de participanti la eveniment, evrei, prietenii evreilor, copii,elevi de la scoli, invitati au trait acest moment emotionant, binefacator pentru care multumim tuturor. Am vazut si am ascultat o minune, un mare sentiment al dragostei s-a inaltat catre cer. Iata ca in acest an de Hanuca, aprinderea lumanarelelor in comunitatea noastra, fiorul emotiei, a fost mai puternic. iar stralucirea serbarii s-a marit, taina necontenitei minuni ne-a daruit mai multa caldura si lumina. Multumim lui Dumnezeu si celor ce sunt langa noi, va dorim din suflet HANUCA SAMEAH!

 

Iosif Dumitra