Informare privind actiunile intreprinse in cimitirele din Bucuresti in ultimul an si jumatate

 

Pentru informarea celor interesati va supunem atenției câteva din acțiunile întreprinse in ultimul an si jumătate in cele trei cimitirele evreiești din București, cu o suprafața totala de 30ha (1ha = 10000mp).

 

Cimitirele au fost realizate de-a lungul timpului fara a se tine cont de evolutia in timp si spatiu. Gardurile au fost construite fara fundatii si stalpi de susținere. S-au plantat pomi care cu trecerea anilor au ajuns la dimensiuni foarte mari. Acesti arbori care au radacini foarte mari au distrus si ridicat mai multe monumente. S-au lasat spatii mari intre monumente care in mod natural au favorizat cresterea vegetatiei si a buruienilor(buruieni care acum dupa nenumarate defrisari si erbicidari ajung la inaltimea de 2,5m in decurs de o luna si jumatate

 

Din pacate exista un numar mare de decedati in toate cele trei cimitirele evreiesti (aproximativ 3500 de morminte) fara apartinatori care au fost inmormantati pe cheltuiala comunitatii si nu au monumente. CEB nu dispune de fonduri pentru a construii aceste monumente. Aceasta situatie favorizeaza deasemenea cresterea si inmultirea buruienilor.

 

Permanent se duce o lupta asidua cu vegetatia care de la an la an este tot mai invaziva, necesitand costuri si eforturi susținute cu erbicidări si defrișări repetate. Exista o mare disproporție intre incasarile cimitirelor si cheltuielile necesare.

 

Zona climaterica cu ierni foarte friguroase si verilor caniculare si ploioase a adus serioase prejudicii monumentelor funerare.

 

Toate activitatile din cimitirele noastre au fost facute cu fonduri existente.

 

Va prezentam mai jos unele din realizarile si imbunatatirile aduse in activitatea cimitirelor C.E.B. din ultimi 2 ani.

 

La Cimitirul Evreiesc „Giurgiului” care a fost inaugurat în anul 1929. monumentele funerare sunt realizate din piatră, granit , marmură sau beton. Multe reprezintând adevărate opere de artă, s-au reusit :

 

 • Evacuarea buruienilor si a vegetatiei in 29 de containere cu o capacitate de 36m3, fiecare.
 • Curatarea de pietre si moloz , din spatele gardului de la Sos. Giurgiului care avea un aspect dezolant. (au fost ridicate 93 de transporturi de moloz cu autobasculante) s-au evacuat peste 4.000 de tone de moloz depozitat de-a lungul timpului.
 • Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale cu aprobarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

 

 • Betonarea si repararea a 1.146 de morminte din grupele 319 si 1 A cu un strat de beton armat gros de 10cm, pe aleile principale si secundare. Aceasta operatie a insemnat escavarea zonei de pamant si punerea a mai multor straturi de pietris, folie de plastic , nisip, plasa metalica si beton. Au fost reparat , indreptate si ridicate, de la caz la caz toate monumentele din aceste grupe. 26 de morminte fara monument au fost acoperite cu capace de beton groase de 10cm.
 • Toaletarea plopilor de pe aleile principale din ambele cimitire cu eforturi deosebite folosind diverse utilaje: cu nacela pentru muncitori o macara (in care se agatau crengile care urmau sa fie taiate) si autobasculante. S-au toaletat un numar de 114 plopi foarte batrani si putreziti pentru care s-au primit avize de la primarile sectoarelor 4 si 5 si a Primăriei Capitalei. In anii anteriori crengi mari din copaci (in special plopii care încadrează aleile principale) s-au desprins si au distrus un numar mare de monumente. Mostre ale acestor copaci se pot vedea de catre rauvoitori, la biroul administratiei cimitirelor cat si la sediul CEB.

 

 • Toaletarea arborilor uscati din fata cladirii administratiei care inpiedicau vederea spre monumentul Struma si il punea in pericol.
 • Implementarea unor noi modele de monumente din materiale composite si din piatra naturala cu valoare mai mica si cu durata de viata mai mare decat a celor din beton.
 • Achizitia unor motocositori cu randament sporit.
 • Refacerea gardurilor prabusite pe o lungime de 200m, din beton cu fundatie si stalpi de rezistenta (in locul celor cazute si care au fost construite din caramizi si fara fundatie si stalpi de rezistenta) .
 • Creerea unei noi grupe, pe alte principii ca pana acum, placa turnata cu alveole evitându-se cresterea buruienilor si prabusirea in timp a monumentelor.
 • Trecerea la curatarea buruienilor si cu motocositoare electrice pentru marirea vitezei de taiere sieconomisirea de carburant .
 • Extinderea retelei electrice in cimitire pentru a se putea defrisa electric.
 • Externalizarea serviciului de paza umana si monitorizata executata de dispecerat, 24h/24h.

 

       La Cimitirul Filantropia  deschis in anul 1865, cel mai vechi dintre cimitirele evreiești bucureștene s-au reusi :

 

 • Amenajarea parcului din dreapta capelei si evacuarea materialelor depozitate.
 • Repararea acoperisului capelei.
 • Renovarea biroului administrativ.
 • Curatarea de vegetatie din cimitir.
 • Trecerea la Serviciul de paza monitorizata executata de dispecerat, 24h/24h , comunicatia fiind efectuata prin retea telefonica fixa, GSM si GPRS
 • Implementarea unor noi modele de monumente din materiale composite si din piatra naturala cu valoare mai mica si cu durata de viata mai mare decat acelor din beton.
 • Reamenajarea salii de asteptare.
 • Evacuarea masei vegetale rezultate din taiere deoarece arderea vegetatiei nu se poate face in zonele unde casele de locuit sunt in imediata apropiere. Au fost evacuate anul trecut, 35 de autocamioane de 30 de tone fiecare cu sprijinul acordat de donatori particulari, de primaria Municipiului Bucuresti si de casa de filme Media Pro. Urmează ca in acest an sa putem toaleta si arborii de pe aleea principala unde exista riscul de prăbușire al arborilor uscați si foarte batrani.

 

La  Cimitirul Evreiesc de Rit Spaniol  care datează din anul 1865, iar primul registru din 1867 s-au reusit :

 

 • Trecerea la Serviciul de paza monitorizata executata de dispecerat, 24h/24h , comunicatia fiind efectuata prin retea telefonica fixa, GSM si GPRS
 • Defrisarea cimitirului inclusiv in zona din fundul cimitirului, operatie neexecutata de foarte multi ani de zile.
 • Implementarea unor noi modele de monumente din materiale composite si din piatra naturala cu valoare mai mica si cu durata de viata mai mare decat acelor din beton.

 

Este stiut faptul ca Comunitatea Evreilor Bucuresti este o organizatie nonprofit unde cheltuielile de inmormantare depasesc cu mult contributile financiare ale membrilor comunitatii .

 

Eforturile noastre din ultima vreme au fost de a adapta costurile de inmormantare la nivelul scazut de trai din Romania.

 

 • Toate operatiile executate de catre administratorii cimitirelor sau de catre personalul muncitor din cimitire sunt facute prin donatie si se elibereaza chitanta. Banii se folosesc numai pentru intretinerea respectivelormonumente pentru care a fost facuta donatia.
 • Recomandam apartinatorilor sa faca abonamente anuale pentru intretinere.
 • Recomandam apartinatorilor sa faca in jurul monumentelor cai de acces betonate cu (beton armat de 10cm), legate de aleea principala.
 • Vizitatorii sunt primiti in ordinea venirii lor si din aceasta cauza unii pot astepta un pic mai mult, dar trebuie luate in considerare distantele mari din cimitire, iar administratorii nu au criteriu de servire al vizitatorilor cartile de vizita.

 

Va mai precizam ca intregul comitet de Bucuresti (9 persoane) lucreaza absolut gratuit , fara nici un avantaj, ba din contra primeste acuzatii ca cele ale dumneavoastra. Ne simtim profund jigniti de dezinformarile publicate sub semnatura dumneavoastra.

 

Deoarece Comunitatea Evreilor Bucuresti nu poate sustine din punct de vedere financiar toata curatarea, repararea , renovarea si in special executarea in mod gratuit a monumentelor pentru mormintele fara apartinatori la celor trei cimitire, va rugam sa ne sprijiniti cu toate mijloacele de care dispuneti.