22 decembrie 2012 - COMUNICAT DE PRESA - Dr. Aurel Vainer, candidatul F.C.E.R. la un nou mandat de deputat, s-a intalnit cu alegatorii din Lugoj si Timisoara

Federația Comunităților Evreiești din România

Comunicat de presă

Dr. Aurel Vainer: minoritățile, un plus în cadrul unei națiuni

Joi, 22 noiembrie, candidatul F.C.E.R. pentru Camera Deputaţilor, dr. Aurel Vainer, a participat la o adunare electorală la Lugoj. Ivan Bloch, preşedintele Comunităţiii evreilor din localitate, l-a prezentat pe candidat. Adresându-se alegătorilor, dr. A.Vainer i-a salutat cu „Şalom”, cuvântul ebraic pentru pace, un lucru de care are mare nevoie populaţia Israelului. Din fericire, se conturează revenirea păcii în zonă şi doreşte pace în Israel, în România şi în lume. Candidatul a arătat că a fost propus pentru acest al treilea mandat la reuniunea Consiliului de Conducere, pentru a-i reprezenta pe evrei în Parlament. Minorităţile, a spus el, constituie un plus în cadrul unei naţiuni, de aceea trebuie incluse în  viaţa socială. Dr. A Vainer a declarat că reprezintă nu numai minoritarea evreiască, ci şi mediul de afaceri din România şi se ocupă de îmbunătăţirea acestui mediu. Dar, în aceeaşi măsură, ia atitudine favorabilă pentru orice lege, elaborată în favoarea omului. În acest sens, îşi aduce contribuţia în cadrul Comisiei Economice din Camera Deputaţilor. Chiar dacă singur nu poate aduce schimbări, poate să se pronunţe în favoarea măsurilor bune. Referindu-se la membrii parlamentului, A Vainer a respins generalizarea negativă a imaginii acestei instituţii de către media. Candidatul F.C.E.R.  și-a exprimat dorinţa de a avea un nou parlament civilizat, în care să se poată lucra, de a analiza direcţiile de dezvoltare pentru a încerca identificarea unor soluţii şi pentru a-şi susţine punctele de vedere cu fermitate, dar eliminând vocile de scandal. În ciuda vârstei, a spus el, crede că acum poate valorifica experienţa lui. În continuare, el a explicat sigla sa electorală- Tora, Menora şi Steaua lui David, precum şi sloganurile sale electorale- un nou început, o nouă viziune, o voce puternică. După prezentarea documentarelor despre activitatea sa de deputat din mandatul 2008 - 2012, A.Vainer a primit o recomandare călduroasă de la Storin Stragea, deputat U.S.L. din Lugoj. Acesta a amintit că a venit la adunare din respect faţă de dr. Aurel Vainer şi faţă de comunitatea evreiască din ţară şi  din Lugoj. A. Vainer, a spus Sorin Stragea, este o voce puternică în parlament şi în afara acestuia, care a luat atitudine când un coleg minoritar a fost atacat. Candidatul Federației Comunităților Evreiești a mai fost susţinut de jurist Paul Sterescu, de la comunitatea timişoreană, de ing. Rudy Marcovici , director al CAPI, alţi membri ai staff-ului electoral.

La Timişoara, dr. Luciana Friedman, preşedintele comunităţii locale, a remarcat că o serie de personalităţi ale oraşului au decis să participe la adunarea electorală –prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, (PSD), prof.univ.dr. Ştefan Drăgulescu (PDL), Nicolae Robu, primarul oraşului, (PNL), prof.univ.Valeriu Tabără (PDL). Dr. A Vainer a mulţumit publicului, printre care şi personalităţilor aflate în sală. El a arătat că a avut până atunci 17 întâlniri electorale şi că va mai avea la Bucureşti, Chişinău şi Tel Aviv. A încercat, împreună cu colegii, să creeze o imagine ideală a deputatului evreu şi a comunităţii. Nu este agresiv, este în general săritor şi caută să sprijine legi favorabile oamenilor. A.Vainer şi-a descris detaliat activitatea sa parlamentară, în plen şi în comisii, în diferitele grupuri parlamentare. A participat şi la un proiect european privind instalarea păcii în Orientul Mijlociu. Simbolurile lui electorale şi sloganurile lui se referă la  transformarea activităţii parlamentare şi modalitatea de a dialoga acolo, pentru a se crea un parlament al valorilor, o viziune nouă a unei democraţii în transformare şi o cât mai mare contribuţie în activitatea parlamentară. Viaţa în parlament, dacă o iei în serios, este o mare răspundere, a menţionat el, după ce au fost prezentate documentarele despre activitatea lui.

Dr. Aurel Vainer a primit sprijin din partea primarului Nicolae Robu care, în mod voalat, a încercat să-l scuze pe Crin Antonescu, pentru cuvintele de dispreţ adresate minorităţilor; a deputatului sîrbilor, Duşan Popov, a prof. univ. dr. Ştefan Drăgulescu, a deputatului Valeriu Tabără. Şi-au manifestat susţinerea şi prof. univ. dr. Victor Neumann, ing.Rudy Marcovici, directorul CAPI al FCER, jurist Paul Sterescu (comunitatea din Timişoara), dr. Dan Mihăicuţă, prof. Ana Schwartz şi prof. Olimpia Cirinupei. Prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, care prin funcţia sa nu a avut voie să se pronunţe în favoarea unui candidat, şi-a exprimat admiraţia şi simpatia faţă de realizările membrilor comunităţii evreieşti.