27 ianuarie 2013 - Mesajul presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, cu prilejul Zilei Internationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Comunicat de presă
(27 ianuarie 2013)

Mesajul preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a transmis duminică, 27 ianuarie a.c., un mesaj cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Vă transmitem acest mesaj:

„Astăzi aducem omagiul nostru memoriei victimelor Holocaustului din întreaga lume. După cel de-al Doilea Război Mondial, Holocaustul a devenit un nume generic pentru o tragedie umană de proporţii, care a fost justificată printr-o ideologie a urii şi a discriminării rasiale.

Fiecare popor îşi construieşte identitatea într-un permanent dialog cu istoria. Din păcate, această istorie, în care suntem cu toţii implicaţi, a făcut ca Holocaustul să devină o parte a identităţii poporului evreu. Consacrarea, la nivel internaţional, a unei zile în care cinstim amintirea dramei Holocaustului este un gest necesar de respect şi de compasiune, pe care îl datorăm, în egală măsură, victimelor şi supravieţuitorilor Soah-ului.

După asemenea tragedii umane vine un timp al reflecţiei, când suntem chemaţi să asumăm cu luciditate trecutul. Nimeni nu poate nega efectele devastatoare ale urii rasiale, ale discriminării şi violenţei. Dacă uneori deciziile politice şi legislaţia nu sunt suficiente pentru a pune capăt manifestărilor extremiste, amintirea crimelor şi a mediului care le-a făcut posibile poate să formeze o mentalitate a deschiderii autentice către celălalt, în care cunoaşterea şi toleranţa să fie privilegiate şi cultivate.

Poate, într-un mod aparent paradoxal, comemorarea Holocaustului, ca expresie ultimă a răului în istoria modernă, ne încurajează să împlinim ceea ce este bun şi drept într-o societate care doreşte să rămână consecventă cu principiile sale; condamnând violenţa şi discriminarea, ne exprimăm fidelitatea faţă de valorile care ar trebui să ne definească acţiunile şi să ne orienteze aspiraţiile: libertatea, solidaritatea, demnitatea şi curajul.

În aceeaşi logică a paradoxului, lecţia Holocaustului ne arată că suntem nevoiţi să ne amintim de război pentru a putea gândi o civilizaţie a păcii; trebuie să ne amintim de sacrificarea a milioane de oameni nevinovaţi pentru a înţelege valoare unei singure vieţi; trebuie să ne gândim la cei care nu au avut de ales, tocmai pentru ca noi să conştientizăm importanţa deciziilor personale pe care le vom lua.

Exprimarea adevărului în spaţiul public, laolaltă cu angajamentul societăţii civile şi al autorităţilor, este cea mai sigură cale de reconstrucţie a spiritului unei comunităţi, a unei naţiuni. Doar în cadrul acestui dialog permanent putem vorbi despre viitor, ca rezultat al unei responsabilităţi împărtăşite.

Ziua de 27 ianuarie este o zi în care istoria se priveşte pe sine prin prisma celor care au supravieţuit ororilor totalitarismului. Mesajul acestei zile este, aşa cum spune tradiţionala rugăciune evreiască, «Să ne amintim!». Cred că numai astfel putem înţelege misiunea care ne revine în calitate de cetăţeni şi oameni de stat, într-o lume a libertăţii şi a civilizaţiei.”

Departamentul de Comunicare Publică
27 Ianuarie 2013