Jurnal de reporter - Vizita presedintelui Traian Basescu in Israel o reusita deplina - Doina Meiseles

 

 

 

Preşedintele României, Traian Băsescu, şi-a încheiat marţi seara vizita oficială de două zile în regiunea noastră. În cursul aces­tei vizite s-a întâlnit cu persona­lităţi politice importante din Is­rael, cu importante personalităţi religioase, dar şi cureprezen­tanţii de frunte ai alialei noastre.  În cursul vizitei, a fost însoţit de E.S.  Ambasadoarea României la Tel Aviv Andreea Păstârnac, E.S. Ambasadorul Dan Ben Eliezer, preş. F.C.E.R. Dr.Deputal Aurel Vainer şi o numeroasa delegaţie.

Prima zi a vizitei (luni 20 lanu arie) a însumat o  întrevedere cu omologul său israelian, Shimon Peres – la Casa Preşedintelui din Ierusalim –o întîlnire cu primul ministru Beniamin Netaniahu, depunerea unei coroane cu flori la mormîntul lui Theodor Herzl şi vizitarea Memorialului Yad va Shem.

În alocuţiunea pe care a rostit-o cu acest prilej, preşedintele român a afirmat:

„Yad va Shem-ul este un loc care pe mine mă impresionează pentru ca el reflectă ce s-a putut întîmpla mai rău şi mai urît omenirii, ca urmare a abordărilor extremiste. Yad va Shem-ul te impresionează, în primul rînd, pentru că este simplu. Poate la fel de simplu cum nişte ticăloşi, în istoria omenirii, în istoria Europei, au gîndit să extermine un neam, o naţiune şi naţiunea nu era alta decît poporul sfînt. Cred că Yad va Shem-ul de aici, de la Ierusalim, Muzeul Yad va Shem de la Washington, Monumentul Holocaustului din Bucureşti sînt simboluri a ceea ce omenirea nu trebuie să facă niciodată plecînd de la discriminare.

Sînt simboluri care ne arată unde se poate ajunge atunci cînd oamenii urăsc alţi oameni, atunci cînd politicieni iresponsa¬bili încearcă să par¬vină la putere stimu-lînd ce este mai rău în om: capacitatea de a-şi urî semenii. Mă voi întoarce aici întot¬deauna cu pioşenie, cu respect şi mă bucur că o comunitate românească a avut contribuţii importante la mobilarea cu exponate specifice ce au fost donate din diverse sinagogi, de la Bîrlad, de la Rădăuţi, de la Bucureşti şi din alte părţi şi completează imaginea a ceea ce este un lăcaş de cult, o sinagogă, un loc în care credincioşii îşi găsesc liniştea şi îşi descarcă sufletul. Vă mulţumesc mult pentru ospitalitate şi voi reveni aici întotdeauna cu respect pentru ceea ce simbolizează Muzeul Yad va Shem din Ierusalim."

În continuare s-a semnat un acord de cooperare cu Memorialul Yad VaShem.

După ce a depus o coroană cu flori şi după ce a participat la ceremonia de aprindere a „Flăcării Veşnice" de la Memorialul Yad vaShem, preşedintele Traian Băsescu a participat la Dineul de stat oferit în onoarea sa de preşedintele Shimon Peres, la Casa prezidenţială din Ierusalim.

Au fost invitaţi să participe personalităţi de frunte din rîndurile politicienilor, artiştilor, diplomaţilor, elitei militare şi civile a originarilor din România în Israel. Actriţa teatrului Habima, Tatiana Canelis-Olier, a tradus cu claritate şi distincţie, din limba ebraică în româneşte - şi invers - discursurile celor doi preşedinţi din care spicuim cîteva citate.

Preşedintele Shimon Peres: „Statul Israel vă întîmpină cu o caldă binecuvîntare, domnule preşedinte şi membri ai distinsei suite ce vă însoţeşte, în spiritul solidei prietenii, a valorilor democratice şi a intereselor comune care construiesc legături bilaterale atît de solide şi fructuoase între popoarele şi ţările noastre. Istoria poporului evreu şi istoria poporului român sînt ţesute şi împletite din vremuri străvechi. Prezenţa de multe secole a lăsat amprente culturale, urme şi tradiţii în spaţiul geografic în care vieţuieşte marea dumneavoastră naţiune. Au fost capitole de lumină şi de creaţie, alături de capitole de întuneric şi Holocaust, dar legătura evreilor originari din România cu ţara de baştină, cu peisajele, limba şi cultura ei, a rămas întotdeauna puternică.

"Europa trece printr-o tranziţie. România nouă este o Românie unită, nu numai într-o situaţie mai bună, ci şi cu un viitor mai bun. Vă felicit pentru îmbunătăţirea situaţiei economice, pentru  locul important pe care România îl ocupă în UE şi în NATO” a menţionat Shimon Peres. El a mai spus că vizita preşedintelui Băsescu este o ocazie de a întări legăturile dintre România şi Israel. "Vizita dumneavoastră este la timp, este folositoare pentru a face un bilanţ şi a vedea ce se poate face pentru viitor", a precizat preşedintele israelian.

Shimon Peres a declarat că Israelul se află în mijlocul unor negocieri de pace care încă nu s-au finalizat. „Este o pace care nu este uşor de obţinut. Sunt aici interese deosebite şi oarecum acest pământ este sfânt pentru câteva popoare. În locul războaielor a apărut terorismul. Cine crede că prin terorism se poate obţine ceva greşeşte. Terorismul nu are nicio viziune, nicio aspiraţie şi majoritatea ţărilor din Orientul Mijlociu sunt în plin război civil în loc să rezolve probleme. Cred că pe fiecare îl doare inima să vadă vărsare de sânge în Siria, dar, ca să fim sinceri, este în mâinile lor. Noi avem interesul să fim un Orient Mijlociu liniştit, prosper. Vom depune toate eforturile pentru a ajuta regiunea să iasă din sărăcie, să ajungă la modernizare. Cred că şi în acest subiect avem vederi comune", a afirmat preşedintele Israelului.

La rîndul său, preşedintele României, Traian Băsescu, s-a adresat astfel în alocuţiunea sa distinsei audienţe:

„Israelul este ţara cu care ne asemănăm foarte mult şi în care trăiesc cîteva sute de mii de originari din România. încerc un sentiment extrem de plăcut cînd aud pe stradă vorbindu-se româneşte şi-mi face plăcere să intru în vorbă cu trecătorii..."

Vorbind despre suferinţele îndurate de poporul evreu în anii Holocaustului, a subliniat că aceste suferinţe nu se pot compara cu absolut nimic.

„Dar şi românii au suferit - a subliniat preşedintele Băsescu. Am trăit 500 de ani în războaie cu otomanii... Avem o graniţă problematică, de-a lungul anilor, România a trebuit să ţină seama că este învecinată cu Uniunea Sovietică, Austro-Ungaria, Turcia... În mijlocul unor condiţii neprielnice, am rămas totuşi o ţară latină.

El a adăugat că România este susţinător al iniţiativei secretarului de stat american John Kerry.

"Avem convingerea că Israelul va face toi ce ţine de el pentru a asigura poporului lui si regiunii pacea", a mai declarat Traian Băsescu, considerând că nu este un lucru mai important pentru un politician ca, la un moment dat, să spună poporului: "eu v-am adus pacea".

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că în Europa pacea s-a obţinut cu sacrificii uriaşe şi cu sacrificii de suveranitate a statelor europene. "Marea concesie reciprocă, marele compromis franco-german au asigurat Europei pacea, o pace care are 70 de ani", a spus Traian Băsescu, precizând că acest compromis franco-german poate fi o lecţie pentru această regiune.

"Pot să vă spun că cei 65 de ani de relaţii neîntrerupte cu Statul Israel reprezintă un element cu care ne mândrim", a mai declarat Traian Băsescu, amintind faptul că, în 1967, toate fostele ţări comnuniste au întrerupt relaţiile cu Israelul, dar România nu a făcut-o, "din convingerea că este o ţară prietenă, de la care avem ce învăţa şi care are ce învăţa de la noi, pe care o considerăm un pilon de stabilitatea în Orientul Mijlociu şi care a demonstrat că se poate face o grădină în mijlocul deşertului".

Cel mai puternic ne leagă însă viitorul". „Lupta împotriva terorismului şi pentru Israel şi pentru România este o prioritate. De fapt, lupta antiteroristă trebuie să ne unească pe toţi".

Preşedintele Băsescu şi-a încheiat discursul, în aplauzele tuturor, spunînd:

„Este ultima vizită pe care o fac în Israel ca preşedinte şi, în privinţa viitorului, am pus deja un bileţel la Zidul PIîngerii..."

M-am aflat printre cei care l-au aplaudat cu admiraţie pe preşedintele României după discursul strălucitor rostit la dineul oferit în cinstea sa de  preşedintele israelian.

Dar impresiile mele personale de la acest dineu de gală vi le voi împărtăşi în numărul viitor.

A doua zi a vizitei preşedintelui Băsescu a început la Kneset - unde a avut întrevederi cu preşedintele Parlamentului, Iuli Edelstein - după care a vizitat lăcaşul Bisericii ortodoxe române.

Înaltul oaspete s-a întîlnit şi cu Patriarhul Ierusalimului, Teofilos al III-lea. Pe drumul parcurs pe jos, spre Sfîntul Mormînt, în Oraşul Vechi din Ierusalim au răsunat încontinuu clopotele, care băteau în cinstea sa. Patriarhul Teofilos i-a înmînat preşedintelui român Crucea Ordinul Cavalerilor Sfîntului Mormînt în grad de Mare Comandor.

După aceea, înaltul oaspete român s-a îndreptat spre Ramallah, unde a avut o întrevedere cu preşedintele Autorităţii palestiniene, Abu Mazen.

În după-amiaza zilei de marţi, cu numai cîteva ore înainte de plecare, preşedintele României s-a întâlnit, la Tel Aviv, cu reprezentanţii românilor din Israel, cărora le-a mărturisit: "Ai sentimentul că nu eşti într-o ţară străină când ajungi în Israel, auzi mereu vorbindu-se româneşte". "Laşi la urmă partea cea mai dulce, întâlnirea cu cei care sunt legaţi de România", le-a spus şeful statului celor prezenţi la întâlnire, referindu-se la faptul că evenimentul a fost ultimul pe agenda vizitei oficiale făcute în Israel.

În discursul său, preşedintele român a ţinut să precizeze că România a rămas un stat democratic, dar care nu este perfect, el menţionând că politicienii români trebuie să înveţe că justiţia nu se opreşte "când vor unii, oricât de bogaţi".

Şeful statului român a spus că România a avut creştere economică: "Nu mare, dar decât deloc, ca la alţii, mai bine", a precizat el.

"În România, nu o ducem atât de rău pe cât ne plângem, dar am putea să o ducem mai bine", a spus preşedintele, adăugînd că românii încearcă să fie "buni europeni".

"Încercăm să îi convingem pe toţi politicienii că justiţia e justiţie, şi ea funcţionează şi nu se opreşte când vor unii sau alţii, indiferent cât ar fi de bogaţi sau de puternici din punct de vedere politic", a spus şeful statului român.

El a apreciat că dacă s-ar uita la Israel, politicienii români ar vedea ce înseamnă un stat solid, pe picioarele lui, în care instituţiile îşi fac treaba.

„Mai avem până învăţăm toţi lucrurile acestea şi mai ales până învăţăm că politica  se face dedicându-te unui ţel, unui gând, unui popor, şi nu unui partid sau corupţilor lui. Dar le vom trece pe toate, încet!", a precizat preşedintele.

Traian Băsescu a mai spus că cert este faptul că România a rămas un stat democratic, un stat de drept, "care nu este perfect, dar care se va perfecţiona !

Preşedintele Traian Băsescu le-a povestit celor prezenţi la întâlnire, că în 2009 a pus un bileţel la Zidul Plângerii şi dorinţa i s-a împlinit. Şi imediat, el a adăugat: "Şi acum am pus un bileţel...

Să vedeţi ce alertă va fi acasă, ce-oi fi scris, că, dacă se împlineşte...?!".

În ceea ce îl priveşte, şeful statului a ţinut să le mărturisească reprezentanţilor românilor din Tel Aviv că se simte ca în prima zi, din punctul de vedere al energiei, dar mult mai experimentat decât în prima zi a primului mandat.

După încheierea discursului, toţi cei prezenţi s-au întrecut să-i strîngă mîna şi să-1 asigure de dragostea şi admiraţia lor. Ba chiar au fost unii dintre invitaţi care l-au solicitat pe preşedintele Băsescu să candideze pentru un al treilea mandat... în Israel. Sigur era vorba de o glumă, dar preşedintele Băsescu are un dezvoltat simţ al umorului şi a privit totul cu un zîmbet amuzat. O vizită extrem de reuşită care şi-a atins scopul.