Comunicat de presa - Biserica Ortodoxa Romana

 

Biserica Ortodoxă Română respinge antisemitismul și xenofobia

 

În legătură cu materialele de presă din ultimele zile referitoare la opiniile antisemite ale unui monah de la Mănăstirea Petru Vodă, județul Neamț, precizăm:

 

Patriarhia Română dezaprobă categoric atitudinile și acțiunile cu caracter antisemit și respinge orice ideologie xenofobă cu iz religios, deoarece acestea sunt contrare iubirii lui Dumnezeu pentru toți oamenii. Aceste manifestări care îndeamnă la ură religioasă sau etnică nu reprezintă opinia oficială a Bisericii Ortodoxe Române, ele fiind cazuri izolate de indisciplină sau de manifestare a libertății individuale fără responsabilitate comunitară. Monahii adevărați pot fi buni patrioți și fără vreo asociere cu ideologii politice antisemite și xenofobe.

 

Ca atare, Patriarhia Română solicită Arhiepiscopiei Iașilor să continue să explice monahilor de la Mănăstirea Petru Vodă că astfel de opinii și atitudini dăunează Bisericii Ortodoxe Române pe plan național și chiar internațional, încât pot afecta inclusiv pelerinajele credincioșilor ortodocși români la Locurile Sfinte, organizate ca expresie a evlaviei, dar și a respectului și cunoașterii reciproce dintre popoare și religii diferite.

 

 În concluzie, fidelă Evangheliei iubirii lui Hristos pentru toți oamenii, Biserica Ortodoxă Română promovează permanent pacea, dialogul si buna întelegere între oameni de credințe, etnii și culturi diferite.

 

Biroul de Presă al Patriarhiei Române