Klaus Iohannis: ”România este un promotor ferm al toleranţei, nediscriminării şi respectului pentru diversitate ”

 
Prezent la Washington, la ceremonia decernării premiului AJC „Light Unto the Nations” pentru președintele României, dr. Aurel Vainer, președintele F.C.E.R.-C.M. a declarat: „Răspunsul șeful statului român, precis și la obiect, s-a bucurat de o înaltă apreciere, fiind punctat în repetate rânduri cu aplauzele audienței”.
În perioada 4-9 iunie a.c., președintele Klaus Iohannis a efectuat o vizită de lucru în Statele Unite, unul dintre momentele de mare importanță ale vizitei fiind participarea la lucrările Forumului Global al American Jewish Committee. În cadrul acestei manifestări, președintelui României i-a fost conferită distincția Light Unto the Nations, acordată unor  personalități politice care au depus eforturi deosebite pentru țara lor și pentru promovarea democrației, drepturilor omului, combaterii discriminării, intoleranței, rasismului și antisemitismului. La acest eveniment au fost de față peste 3000 de participanți din 70 de state.
Forumul Global al AJC este cea mai mare întrunire a unei organizaţii evreieşti la nivel mondial, la care participă şefi de state, de guverne, miniştri ai afacerilor externe, precum şi reprezentanţi ai Congresului SUA şi ai instituţiilor federale. Înfiinţată în anul 1906, American Jewish Committee este o organizaţie care militează pentru combaterea antisemitismului la nivel global, promovarea drepturilor omului, a pluralismului religios, consolidarea comunităţilor evreieşti din Statele Unite şi de pretutindeni.
Premiul „Light Unto the Nations" a fost înfiinţat în anul 2005, printre personalităţile care l-au primit numărându-se preşedintele SUA, Bill Clinton, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy și alții,
Premiul i-a fost înmânat președintelui României de către Allen J. Reich, membru al Consiliului Executiv al AJC, „pentru rolul său decisiv în consolidarea democraţiei şi statului de drept, pentru eforturile sale susţinute în combaterea antisemitismului şi pentru întărirea relaţiilor României cu SUA şi Israel”, a afirmat Reich care a subliniat, în numele organizaţiei, că şeful statului român a urmărit continuu ,,o viziune tenace pentru o lume mai justă şi mai armonioasă, fiind o voce a clarităţii morale”. Preşedintele Klaus Iohannis s-a poziţionat „de partea dreaptă a istoriei, impunându-se pentru statul de drept, democraţie, libertate şi transparenţă”.
În discursul său de răspuns, președintele României a mulţumit pentru prestigioasa distincție, pe care a dedicat-o României şi poporului român, care „prin efort, implicare şi uneori sacrificiu şi-a câştigat locul printre naţiunile care preţuiesc, protejează şi promovează principiile democraţiei, statul de drept, economia de piaţă liberă şi o societate deschisă”.
Klaus Iohannis a arătat că România este o țară puternică datorită valorilor pe care le promovează și a eforturilor de a-și crea un rol special în păstrarea securității regionale și transatlantice. El a subliniat că „acest eveniment dobândeşte o semnificaţie aparte, având în vedere că are loc la scurt timp după ce România a încheiat cu succes preşedinţia de un an a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). Anul trecut, a spus președintele român, am fost profund emoționat în timpul vizitei mele de la Yad Vașem, când România a preluat președinția IHRA. Într-un moment în care extremismul, xenofobia şi radicalismul se răspândesc periculos în Europa şi în lume, ţara mea şi-a asumat pe deplin trecutul şi acţionează ca un promotor ferm al toleranţei, nediscriminării şi respectului pentru diversitate.Nu putem permite ca antisemitismul și negarea Holocaustului să amenințe democrațiile noastre. De aceea, în timpul președinției noastre, am acordat sprijin instituțiilor de învățământ și profesorilor, astfel încât aceștia să utilizeze adecvat învățămintele ce decurg din tragedia Holocaustului, și să promoveze cunoașterea și toleranța, pentru a crește capacitatea de a preveni antisemitismul și discriminarea”.
Iohannis a amintit și faptul că în timpul președinției României, în cadrul sesiunii plenare de la București, IHRA a adoptat o definiție de lucru a antisemitismului, menționând și pașii făcuți de România pentru combaterea antisemitismului. „În 2015, am promulgat o lege prin care România a introdus unul din cele mai moderne seturi de reguli din Europa, ce permite urmărirea penală a naționalismului extremist, rasismului, xenofobiei și  antisemitismului, inclusiv când acesta se manifestă pe rețelele sociale. (...) Exemplul pozitiv al României poate fi luat și de către alte țări din Europa Centrală și de Est, unde distorsiunea comunistă a Holocaustului a lăsat societățile vulnerabile către excesele populiste făcute pentru câștiguri politice efemere," a declarat președintele Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a remarcat și faptul că anul 2017 este unul special în relația bilaterală cu SUA, împlinindu-se două decenii de la fondarea Parteneriatului Strategic între cele două țări, care are ca bază valorile democratice, statul de drept și o puternică poziție comună pentru securitatea euro-atlantică.
Referitor la raporturile româno-israeliene, Klaus Iohannis a spus: „România are o legătură indestructibilă cu Israelul, fiind singura tară din regiunea noastră care a avut relații diplomatice neîntrerupte cu Israelul din 1948”.
Președintele României a amintit cuvintele regretatului președinte israelian Shimon Peres, care afirma că pentru Israel, „România nu este numai un loc în geografie, dar și un capitol în istorie. Este o prietenie care nu se sfârșește și va continua mult în viitor, nefiind numai o perioadă în istorie”. Klaus Iohannis a declarat, în finalul alocuțiunii sale: „Este obiectivul meu personal să continui, să dezvolt și să consolidez această relație specială, strategică, cu Israelul”.
Dr. Aurel Vainer: „Răspunsul șeful statului român, precis și la obiect, s-a bucurat de o înaltă apreciere, fiind punctat în repetate rânduri cu aplauzele audienței”
Din delegația care l-a însoțit pe șeful statului român la Forumul Global al AJC a făcut parte președintele F.C.E.R.-C.M., dr. Aurel Vainer. Acesta a declarat, pentru „Realitatea evreiască”, imediat după încheierea ceremoniei: „Directorul executiv al AJC, David Harris, care a vizitat România și este un prieten al țării noastre, a spus în reuniunea plenară a AJC că istoria este în continuă schimbare, dând ca exemplu trecerea României de la regimul comunist, când a fost condusă de Gh. Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu, la democrația din momentul actual, când a fost posibil ca șefului statului român să îi fie conferită cea mai înaltă distincție a AJC. Vorbitorul a subliniat că nici măcar comunismul nu a putut întrerupe relațiile româno-israeliene și s-a referit la Parteneriatul Strategic al României cu SUA, dar la și la parteneriatul special cu Statul Israel.
Unul dintre cele mai apreciate evenimente a fost acordarea excepționalei distincții a AJC președintelui Klaus Iohannis. „Răspunsul șeful statului român, precis și la obiect, s-a bucurat de o înaltă apreciere, fiind punctat în repetate rânduri cu aplauzele audienței” a spus dr. Aurel Vainer.
După încheierea ceremoniei, liderul AJC a oferit un dineu în onoarea președintelui Iohannis, președintele Aurel Vainer aflându-se printre cei invitați. „Și aici, președintele Klaus Iohannis a dat răspunsuri sincere, directe, la întrebările care i-au fost adresate despre România”.
La Forum și la întâlnirile prilejuite de acesta, au luat cuvântul, între alții, consilierul național pe probleme de securitate, gen H.R. McMaster și liderul republican din Senat, Charles Schumer, fiind evidențiată soliditatea relațiilor cu Israelul, cu țările europene și cu NATO.
„A mai fost o dezbatere mai restrânsă, la care am participat, a precizat președintele F.C.E.R., unde actorii principali au fost doi diplomați de rang înalt. Am rugat-o pe Victoria Nuland să ne împărtășească impresiile sale de la vizitele întreprinse în România, iar domnia sa ne-a vorbit în termeni laudativi despre întâlnirea avută la București cu președintele Iohannis.
Am participat și la întâlnirea dintre un senator american și un grup de cetățeni americani și, după 14 ani de activitate parlamentară în România, am rămas impresionat de relațiile dintre un parlamentar american și alegătorii săi, de interesul pentru informațiile oferite de cetățeni. Ar fi bine dacă și în Parlament ar fi promovate astfel de relații cu cetățenii”.
În final, dr. Aurel Vainer a adăugat: „Forumul AJC a fost un eveniment deosebit pentru întreaga lume evreiască și aș dori ca anul viitor, când Forumul va avea loc la Ierusalim, la lucrări să fie reprezentată și comunitatea evreiască din România”.

Eva Galambos
Alexandru Marinescu