2 FEBRUARIE 2010 - Aurel Vainer, președintele Federaţiei Comunităţilor Evreiești din România, despre comemorarea a 65 de ani de la eliberarea deţinuţilor din lagărul german Auschwitz-Birkenau

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (2 februarie, ora 20:25)

- "Antena partidelor parlamentare"

- Realizator: Dana Georgescu - Minorităţile naţionale sunt reprezentate în această seară de președintele Federaţiei Comunităţilor Evreiești din România, Aurel Vainer. Tema: comemorarea a 65 de ani de la eliberarea deţinuţilor din lagărul german Auschwitz-Birkenau. Ceremoniile de comemorare au fost desfășurate în Polonia.

Aurel Vainer: Astăzi este 2 februarie, ne aflăm doar la câteva zile după ce la Auschwitz, în Polonia, pe locul fostului lagăr german de exterminare a evreilor și a altor fii ai unor popoare din Europa au avut loc ceremonii importante pentru comemorarea a 65 de ani de la eliberarea acestui mare lagăr unde, după ultimele date, au fost omorâţi 1.600.000 de oameni pentru vina de a fi evrei sau din alte raţiuni ale conducerii Germaniei de atunci. Eu am participat acolo, eu și cu alţi colegi din structura parlamentului, la cele două momente ale acestor ceremonii: un mare simpozion pe tema Holocaustului, iar a doua zi a fost o vizită la faţa locului. Pot să vă spun, amândouă aceste momente au fost de mare importanţă și, pot să spun, de mare condescendenţă e puţin spus faţă de victimele care au fost atunci omorâte în acest lagăr, Aushwitz-Birkenau. si vreau să vă spun în primul rând că la simpozioanele respective, care au fost organizate de organizaţia Prietenii Europeni Parlamentari ai Israelului, au participat reprezentanţi parlamentari din aproximativ 25 de ţări europene. Tema centrală a fost cum ne amintim despre grozăvia celui de al doilea război mondial care a însemnat Holocaustul împotriva evreilor în primul rând, dar și a altor popoare sau fii ai acestor popoare duși în lagărele de concentrare neziste. Nu vreau să intru în detalii, doar atât trebuie să spun, că cea mai importantă concluzie era cam așa: "Trebuie să facem tot ca să nu se mai repete aceste pagini atât de întunecate ale istoriei Europei, de fapt ale istoriei lumii din anii celui de al doilea război mondial. Să facem totul ca generaţiile de azi și de mâine să cunoască aceste grozăvii, să afle despre ele cât se poate mai direct, chiar vizitând și locurile respective, iar apoi să ţină minte că este o datorie pentru fiecare ca să acţioneze pentru a nu se mai putea repeta niciodată".