Informare privind participarea Dr. Aurel Vainer la Ceremonia dedicata Zilei Internationale de Comemorare a Holocaustului - Parlamentul European - Bruxelles - Belgia

 

În baza invitaţiei personale primite din partea Domnului Dr. Moshe Kantor, Preşedinte al Congresului European Evreiesc (EJC) şi a aprobării Comitetului Director din 11 ianuarie a.c., am participat la Ceremonia dedicată Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului.

Evenimentul a avut loc în 24 ianuarie a.c., la sediul Parlamentului European din Bruxelles (Belgia), fiind organizat de Congresul European Evreiesc (EJC), în parteneriat cu B’nai B’rith, Consiliul European al Comunităţilor Evreieşti (ECJC), Conferinţa Rabinilor Europeni (CER) şi Coaliţia Europeană pentru Israel, sub înaltul patronaj al Domnului Martin Schulz – Preşedintele Parlamentului European.

Ceremonia a început cu rugăciunea “El Maleh Rahamim”, în memoria tuturor victimelor Holocaustului, fiind urmată de luările de cuvânt ale Domnilor Martin Schulz, Jerzy Buzek (fost Preşedinte al Parlamentului European), Yuli Edelstein (Ministru pentru Informaţii şi Diaspora în Guvernul Israelian) şi Dr. Moshe Kantor. Evenimentul a reunit Europarlamentari, Comisari Europeni (Dna. Kristalina Georgieva şi Dl. László Andor), Ambasadori, reprezentanţi ai Comunităţilor Evreieşti din Europa şi alţi invitaţi.

Este important de menţionat că în anul 2012 se împlinesc 70 de ani de la Conferinţa Wansee (întâlnirea unde oficialii nazişti au decis soluţia finală, exterminarea evreilor europeni) şi 50 de ani de la Procesul lui Adolf Eichmann.

In acest context şi luând în considerare momentul simbolic al primului eveniment găzduit din noua poziţie de Preşedinte al Parlamentului European, Domnul Martin Schulz a exprimat, în Mesajul său, că este un privilegiu şi o onoare deosebită, ca cetăţean german şi fiu al unui soldat german care a luptat în al Doilea Război Mondial, să conducă o adunare care reprezintă peste 500 de milioane de europeni.

Domnul Schulz a vorbit despre responsabilitatea tuturor germanilor pentru ceea ce  s-a întâmplat în timpul Holocaustului, menţionând că principalul obiectiv politic şi prima sa datorie este să nu permită ca această tragedie să se mai repete. Referindu-se la statul pe care îl reprezintă, el a spus : “indiferent ce se întâmplă în lume în privinţa antisemitismului, indiferent de unele acţiuni împotriva comunităţii evreieşti sau a Statului Israel, Republica Federală Germană va fi prima care îi va apăra pe prietenii noştri evrei”.

De asemenea, Preşedintele Parlamentului European a salutat în mod cu totul special prezenţa la Ceremonie a Judecătorului Gabriel Bach, evidenţiind importanţa poveştii sale de viaţă : expulzat din Germania când era copil de către un ofiţer SS, a devenit avocat în Statul Israel, iar ulterior a fost Procurorul principal în cadrul procesului intentat lui Adolf Eichmann, la Înalta Curte de Justiţie a Statului Israel în 1961.

Intr-un discurs remarcabil, Domnul Gabriel Bach s-a adresat apoi audienţei, împărtăşind experienţa unică şi concluziile care au decurs din acest proces. Un aspect interesant a fost motivul principal care apărea în discuţiile cu Adolf Eichmann – acesta întreba mereu dacă copiii săi au fost ucişi.

Ceremonia dedicată Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului a fost, de asemenea, marcată de mărturia dureroasă a Doamnei Chana Bar-Yesha, o supravieţuitoare a Holocaustului care trăieşte în prezent în Israel şi a Doamnei Andrée Geulen-Herscovici, cetăţean belgian “Drept între Popoare”, care în timpul Holocaustului a salvat peste 4000 de copii evrei.

Participanţii la eveniment au avut ocazia de a asculta şi o reprezentaţie specială a melodiei “Kol Nidre”, compusă de Max Bruch, într-o interpretare de excepţie la violoncel şi pian a lui Mischa Maisky şi Lily Maisky.

În mesajul său, Preşedintele Congresului European Evreiesc, Dr. Moshe Kantor, a cerut ca Europa să recunoască răul care este astăzi prezent, prevenind şi luând măsuri pentru combaterea influenţei sale, adăugând că “este absolut necesar să ne aducem aminte, să studiem şi să învăţăm ceea ce înseamnă răul, pentru a putea fi siguri că îl vom recunoaşte şi înfrânge în viitor”.