17-19 Martie 2009 - INFORMARE SEMINAR INTERNAŢIONAL

INFORMARE  SEMINAR  “JEWISH  HERITAGE” – BRATISLAVA

 

In perioada 17-19 martie a.c. a avut loc la Bratislava “JEWISH HERITAGE SEMINAR” pe tema conservarii, pastrarii, folosirii patrimoniului istoric evreiesc, ca parte a Patrimoniului National si includerea unor elemente ale acestuia in circuitele turistice nationale si internationale.

 

Co-organizatorii intalnirii au fost Jewish Heritage – JDC si Comunitatea Evreilor din Bratislava.

 

Au participat reprezentantii a 15 tari din Europa Centrala si de Est, impreuna cu un grup de experti care au tinut prelegerile, in total cca. 50 de persoane.

 

Scopul seminarului a fost de a impartasi experienta comunitatilor din alte tari in administrarea, pastrarea, conservarea si restaurarea sinagogilor si alte asezaminte culturale restituite sau in curs de revendicare. Subiectele abordate au fost extrem de largi de la Halacha, referitor la sinagogi si cimitire, si pana la aspectele financiare, restaurarea, conservarea, integrarea in circuitele turistice locale si accesarea unor informatii referitor la diverse surse de finantare.

 

In afara de prelegerile sustinute de experti : Herbert Block – JDC; Ivan Ceresnjes (Center for Jewish Art Jerusalem); Mark Weber (World Monuments Fund); Eleonora Bergman (Institutul de Istorie Iudaica Varsovia); Max Polonovski (Ministerul Culturii Franta); Michael Beizer (istoric-Hebrew University Jerusalem); Monika Krawczyk (Fundatia pentru Pastrarea Proprietatilor Evreiesti Polonia); Maroš Borsky (Director Centrul Slovac pentru Conservarea Patrimoniului Sacru Bratislava) si nu in ultimul rand Samuel D. Gruber moderatorul si co-organizatorul seminarului si Ruth Ellen Gruber, autoare a unor carti despre patrimoniul cultural evreiesc, caracterul practic de lucru a fost dat de vizitarea a trei monumente si a felului cum au fost restaurate si incluse in traseul mostenirii culturale evreiesti din Slovacia.

 

Pe langa grija pentru mentinerea vietii comunitare evreiesti, lupta pentru redobandirea proprietatilor, o relativ noua provocare in efortul de pastrare a patrimoniului evreiesc, a fost integrarea in mostenirea culturala locala si internationala, marcarea existentei istorice a comunitatilor evreiesti in asezarile Europei centrale si de est. Transparenta, colaborarea cu autoritatile locale, includerea in circuitele turistice locale sunt linii directoare adoptate de participanti. S-a accentuat si necesitatea folosirii de profesionisti atat la documentare cat si ulterior la restaurare sau chiar la tiparirea unor materiale.

 

In final s-a doptat un document comun semnat de toti participantii cu principalele linii directoare in pastrarea patrimoniului evreiesc in spatiul UE si in tarile Europei post comuniste.

 

Autorii : Ing. Rudy Marcovici, Arh. Lucia Apostol, Livia Cherecheş - C.E. Oradea