Apel A.E.R.V.H.

Article Index

 

ASOCIATIA EVREILOR DIN ROMANIA

                                VICTIME ALE HOLOCAUSTULUI  

                                                    AERVH   

Str. Vasile Adamache nr. 11, 030783 Bucureşti , sector 3 TEL/FAX: 3229554

e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  Cod Fiscal 13022981

 Motto:  Recunoştinţa este o floare rară.

                                                                                    APEL 

     Asociaţia Evreilor din România Victime ale Holocaustului lansează un apel către supravieţuitorii sau descendenţii evreilor cernăuţeni.

    În toamna anului 1941 urgia s-a dezlănţuit asupra populaţiei evreieşti din Basarabia şi Bucovina.

    A început aplicarea politicii de purificare etnică, deportările spre Transnistria - zonă în care au fost exterminaţi prin foame, frig, boli şi gloanţe sute de mii de evrei.

   În acele vremuri de restrişte, printre cei care s-au ridicat în apărarea noastră (şi au fost atât de puţini care au avut atunci o astfel de atitudine); s-a distins primarul oraşului Cernăuţi, dr. Traian Popovici.

   Datorită acţiunii sale, o mare parte a evreilor din Cernăuţi nu a mai fost deportată în Transnistria. Din acest motiv el a şi fost destituit ulterior din funcţia de primar. El a decedat în anul 1946 iar pentru meritele sale Institutul Yad Vashem i-a acordat post-mortem (în 1969) titlul de „Drept între popoare”.

   Redăm fotografia în care puteţi vedea chipul omului şi monumentul funerar din cimitirul localităţii Fundul Moldovei (realizat cu participarea FCER) care este expus în micul muzeu dedicat Holocaustului din Sinagoga Mare – Bucureşti, str Vasile Adamache nr 11.

  

Image 

 Image